Attiecības
2013. gada 3. decembris, 11:49

Ģimene šķiras. Sāp arī tēviem

Jauns.lv

Vecāki šķiras. Kā labāk dalīt bērnus, viņiem mazāk kaitējot, konsultē zvērināta advokāte Aija Osmane. Mediācija un dalītā aizgādība – tie ir mazāk zināmi, taču bērnus saudzējošāki risinājumi.

Es mīlu savus bērnus un spēju par viņiem rūpēties

"Pirms pusgada sieva pie brokastu galda pateica, ka viņa aiziet. Paliku ar diviem trīs un sešus gadus veciem bērniem. Tagad sieva sākusi kārtot šķiršanos un draud, ka man vairs nebūs iespēju redzēt bērnus. Tiesu prakse esot mazus bērnus atstāt mātei. Ko lai dara? Es mīlu savus bērnus un spēju par viņiem rūpēties," jautā lasītājs.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 235.1 pantu prasības pieteikumā par laulības šķiršanu jūsu sievai būs jānorāda, vai esat vienojušies par bērnu aizgādību, otra vecāka saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, uzturlīdzekļiem un laulības laikā iegūtās mantas sadali, vai piesaka attiecīgus prasījumus.

No jautājuma secinu, ka jūsu sieva gatavojas lūgt tiesu noteikt bērniem dzīvesvietu pie viņas. Tādu situāciju, ka jums vairs nebūs iespējams redzēt bērnus, spēkā esošā ģimenes likumdošana nepieļauj. Saskaņā ar Civillikuma 181. pantu bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesības), savukārt katram no vecākiem ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu.

Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Ja bērnu māte liks šķēršļus jums tikties ar bērniem vai arī jums neizdosies vienoties par kārtību, kādā varat īstenot saskarsmes tiesību, jūs varēsiet iesniegt tiesā prasību par saskarsmes tiesības noteikšanu.

Ja kāds no vecākiem nepilda tiesas spriedumu, tad ir iespējams vērsties pēc palīdzības pie tiesu izpildītāja. Diemžēl tas ir nepatīkami gan bērniem, gan vecākiem. Manā praksē ir bijuši gadījumi, kad sievietes dažādu iemeslu dēļ nav vēlējušās dot bērnus viņu tēvam, jo, piemēram, tagad dzīvo ar citu vīrieti un vairs nevēlas nekādus kontaktus ar iepriekšējo vīru, bijušais vīrs dod par maz naudas un tamlīdzīgi.

Arī tādos gadījumos tiesu izpildītājam nav vienkārši izpildīt tiesas spriedumu. Dažkārt bērni tiek samācīti, lai pasaka, ka nevēlas tikties ar tēvu. Tiesu izpildītājs bērnus ar varu nevar piespiest tikties, un tad šie kontakti patiešām nonāk strupceļā. Tāpēc ir ieteicams jau kopš paša sākuma mēģināt risināt attiecības ar otru pusi dialoga veidā.

Daudziem pāriem palīdz mediācija vai sarunas ar advokāta starpniecību. Ļoti svarīgi ir pieņemt šādu patiesību, ka bērna veselīgai attīstībai ir nepieciešamas attiecības ar abiem vecākiem, un tāpēc ir vērts piedot vai vismaz apslēpt aizvainojumu, lai neciestu bērns.

Jūs rakstāt, ka mīlat savus mazos, spējat par viņiem rūpēties un vēlaties, lai viņiem pie jums joprojām būtu mājas. Jums ir tiesības arī iesniegt prasību par bērnu dzīves vietas noteikšanu pie jums. Tad jums vajadzēs pierādīt, kādēļ bērnu interesēs būtu labāk dzīvot pie jums. Tomēr tiesu praksē mazgadīgi bērni visbiežāk netiek šķirti no mātes, ja vien tam nav kādi objektīvi iemesli.

Pēdējā laikā vecāki šķiršanās gadījumā dažkārt vienojas, ka bērns pārmaiņus dzīvos gan pie viena, gan pie otra no vecākiem un tiks īstenota dalīta abu vecāku aizgādība. Neraugoties uz dažkārt negatīvu attieksmi pret šādu aizgādības veidu, tas sāk ieņemt savu stabilu vietu šķirto ģimeņu attiecībās.

Manā praksē nesen divas šķirtās ģimenes parakstīja savstarpēju vienošanos par šādas kārtības īstenošanu, jo viņi to jau bija sākuši praktizēt un bija novērojuši, ka bērns ir laimīgāks, kad var zināmu laiku pavadīt gan pie viena, gan pie otra no vecākiem. Tāda kārtība ļauj abiem vecākiem pilnvērtīgi piedalīties bērnu dzīvē. Viņi gaida tikšanos ar abiem vecākiem.

Tas ir iespējams, ja vecāki, neraugoties uz šķiršanos, ir saglabājuši savstarpēju cieņu un ir gatavi sadarboties bērna interesēs. Dalīta aizgādība nav reglamentēta Civillikumā, bet vecākiem ir iespējams pašiem par to savstarpēji vienoties.

Ko darīt, ja sieva neļauj tikties ar dēlu

"Pirms gada izšķīros ar savu sievu. Mums ir trīs gadus vecs dēls. Tagad sieva dzīvo ar citu vīrieti un neļauj mums tikties ar dēlu. Ko man darīt?" - lūk, cita tēta rūgtā pieredze.

Jums ir tiesības satikties ar dēlu un piedalīties viņa audzināšanā. Pamatojoties uz Civillikuma 178. panta pirmo daļu, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Saskaņā ar šā panta trešo daļu vecāku kopīga aizgādība izbeidzas, kad, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība. Tā kā jums nav atņemtas aizgādības tiesības, jums ir tiesības satikties ar dēlu un piedalīties viņa audzināšanā.

Ja jums neizdodas par to vienoties ar bērna māti, tad ir iespējams tiesā iesniegt prasību par saskarsmes tiesības noteikšanu. Šādu saskarsmes tiesību tiesa parasti nosaka, ņemot vērā bērna vecumu un nodarbinātību. Ja bērnam ar tēvu ir saglabājusies emocionāla saite, bērns labprāt pavadīs ar tēvu dažas nedēļas nogales, kā arī vairākus darbdienu vakarus. Prasību lietās, kas izriet no aizgādības un saskarsmes tiesības, ceļ tiesā pēc bērna dzīvesvietas. Šajās lietās piedalās attiecīgā bāriņtiesa un sniedz savu atzinumu.

Katra tikšanās reize izvēršas par pamatīgu traci

"Mūsu skandāli ar bijušo sievu jau pirms šķiršanās bija neizturami, taču tagad attiecības kļuvušas vēl sliktākas. Diemžēl jācieš mūsu piecgadīgajai meitai, jo katra mūsu satikšanās reize izvēršas par pamatīgu traci. Es mīlu savu meitu, gribu piedalīties viņas audzināšanā, taču neredzu veidu, kā varētu ar viņu tikties mierīgos apstākļos. Vai ir kāds tiesisks risinājums šai situācijai?" vaicā cits tētis.

Manā praksē esam atrisinājuši ļoti līdzīgu gadījumu. Tēvs cēla prasību tiesā pret bērna māti, lūdzot noteikt šādas saskarsmes tiesības ar sešgadīgo dēlu – katras nedēļu pirmdienās un trešdienās no 17 līdz 20, paņemot bērnu no bērnudārza un nogādājot viņu dzīvesvietā, kā arī katru otro un ceturto nedēļas nogali, paņemot bērnu piektdien pulksten 17 no bērnudārza un pirmdien aizvedot uz bērnudārzu pulksten astoņos.

Tiesa apmierināja prasību, uzskatot, ka tā atbilst bērna interesēm. Tā kā vecākiem ir konfliktējošas attiecības, tiesa uzskatīja par iespējamu atļaut saskarsmes tiesības īstenošanu, bērnu paņemot no bērnudārza, tādējādi samazinot konfrontācijas iespēju vecākiem un līdz ar to arī spriedzi bērnam. Tiesa noraidīja mātes pretprasību, kurā viņa lūdza noteikt tēva tikšanos ar dēlu viņas vai kādas citas trešās personas klātbūtnē. Tiesa ņēma vērā bāriņtiesas pieaicinātās psiholoģes atzinumu, kurā viņa nesaskatīja šāda ierobežojuma objektīvu pamatojumu.

Anda Leiškalne, "Kas Jauns Avīze" / Foto: All Over Press