Žurnāla "Pastaiga" jaunajā numurā Latvijas sieviešu sasniegumu tops 2024, intervija ar Juri Žagaru un izstādes lidojuma attālumā
foto: Publicitātes
Žurnāls "Pastaiga".
Dzīvesstils

Žurnāla "Pastaiga" jaunajā numurā Latvijas sieviešu sasniegumu tops 2024, intervija ar Juri Žagaru un izstādes lidojuma attālumā

Pastaiga

Var jau būt, ka pēc karstās saules sezonas rudens ir drusku klusāks, mazliet paguris no vasaras nebeidzamajām dzīrēm. Bet, iespējams, mums visiem klusībā gribas iemalkot kādu bezalkoholisku kokteili, omulīgi ieritināties uz viesistabas dīvāna un ļauties stāsta sižetam kādā no seriāliem. Šajā numurā žurnāls “Pastaiga” vēsta par augstās modes leģendām seriālos, kurus gan slavē, gan peļ, taču interese ir milzīga – pat no to skatītāju puses, kurus mode “vispār neinteresē”. Uz modes mēles sezonas tendences, Toms Fords un izstādes lidojuma attālumā, kā arī iedvesmojoša intervija ar Dailes teātra direktoru Juri Žagaru.

Šogad aprit astoņi gadi, kopš “Pastaiga” veido Latvijas sieviešu sasniegumu topu. Uzdrīkstēties, mainīt viedokļus, īstenot ieceres un apņēmīgi virzīties uz mērķi, pieņemt lēmumus, uzņemties vadību un atbildību, spēt izveidot lielisku komandu, cīnīties pret netaisnību, bieži vien karjeru apvienojot ar ģimeni un bērnu audzināšanu, – tas viss raksturo sievietes, ar kurām lepojamies, un sievietes, kurām mēs vēlētos līdzināties. Šogad topu veido 18 “Pastaigas” eksperti – dažādu jomu pārstāvji, kuru viedokli augstu vērtējam. Lūdzām viņus nosaukt savas favorītes mūsu definētajās 12 nozarēs un nozaru grupās. Nenoliedzami, ekspertu izvēle ir subjektīva, taču arī izpratne par panākumiem un sasniegumiem mums katram ir atšķirīga. Viedokļu daudzveidībā izkristalizējas šā brīža aktualitātes sabiedrībā un līderes vairākās nozarēs: politikā spoži uzmirdzējusi ārlietu ministre Baiba Braže, nevalstisko organizāciju nozarē – Ilze Neimane-Nešpora, nevienu nepārsteigs arī tas, ka šogad “Pastaigas” Sieviešu sasniegumu topā visbiežāk pieminēta arhitekte Zaiga Gaile. Skaistākais – topā ir pārstāvētas visas paaudzes, sākot no leģendārām personībām, kuru nopelni komentārus neprasa, un beidzot ar uzlecošajām zvaigznēm, kuru vārdus vērts iegaumēt un iegūglēt.

Vēl žurnālā

•    Intervija ar Dailes teātra direktoru Juri Žagaru – latvieti, kurš allaž strādā un zina, ka svarīgi ir nekļūt nolaidīgam pret sevi un vidi, bet labākās atmiņas glabā par izolāciju Spānijas kalnos. Juris ir no tiem cilvēkiem, kuri virza pasauli uz priekšu un maina to uz labo pusi; cilvēks, kuram ir lielas un labas ieceres un apņemšanās; personība, ar kuru patiesi varam lepoties. Jurim piemīt gan talants un gudrība, gan ārkārtīgi liels gribasspēks un īsta vēlēšanās izdarīt vēl daudzko nozīmīgu. Un ļoti, ļoti daudz enerģijas. Tā ir burtiski jūtama – pat vienas intervijas laikā var aizņemties daļiņu viņa pozitīvas enerģijas un atgūt spēkus.

•    Uz modes mēles – Toms Fords. Viņa baltās šalles un krekli, parasti atpogāti līdz puskrūtežai, viduklī iešūtās žaketes un samta balles kurpes ar zeltu un iniciāļu izšuvumiem – kanoniskais Toma Forda tēls aizvien šķitis tāds… neglābjami līgavainisks. Ikvienam citam tā ģērbties piedienētu tikai reizi dzīvē paša kāzās. Un pat tad, tikai un vienīgi izrādot cieņu līgavas māmuļai, taču Toms Fords tā ir ģērbies visu mūžu. Kā svētkos, tā ikdienas gaitās ejot. Tiesa, tagad mūžīgā līgavaiņa lomai pienācis gals. 

•    Mode vairākās sērijās. Kopš 2024. gada sākuma novērojams spilgts augstās modes leģendu biogrāfijām veltītu seriālu birums. TV un tīmekļa ēterā palaisti jau trīs: “The New Look”, “Kristovals Balensjaga” un “Kļūt par Karlu Lāgerfeldu”. Šos seriālus gan slavē, gan peļ, taču interese ir milzīga – pat no to skatītāju puses, kurus mode “vispār neinteresē”. 

•    Skaistuma portretā gleznotāja Gundega Dūduma. Māksliniece jau gadu desmitiem nav mainījusies izmērā un atzīstas, ka par to nav jāpateicas “labajiem gēniem”, bet vēlmei izskatīties un justies labi. Ikdienā tas nozīmē atteikšanos no karstām siermaizītēm un neatteikšanos kustēties vairāk, nekā dzīve pieprasa. “Tiklīdz jūtu, ka kaut kas sāk “aiziet”, es to ķeru ciet aiz astes.”

•    Labākās rudens izstādes lidojuma attālumā – Londonā, Amsterdamā, Parīzē, Ņujorkā, Berlīnē, Stokholmā un Roterdamā.

•    Mums katram ir sava vīzija par skaisto un funkcionālo. Tomēr ik pa laikam vēlams paplašināt redzējumu ar jomas profesionāļu viedokli. Dizaina tendences un atradumus iesaka arhitekte un dizainere Zane Tetere-Šulce, telpas arhitektūras eksperte Aiga Vaitkus, dizainere Nora Gavare, interjera un gaismu arhitekts Māris Važa.

•    “Jebkuras labas garderobes pamatā ir klasiskas vērtības: medus krāsas trencis, mazā melnā kleita, ideāli džinsi, kreklblūze. Atliek tās papildināt ar laikmetīgām un aktuālām lietām,” ir pārliecināta stila un etiķetes eksperte, grāmatas “Stils” līdzautore Guna Leiškalne-Roka. 

Pērc žurnālu lielākajās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.