Ieguldījumi ekskluzīvos pulksteņos, mākslā, retās monētās – kādi vēl ir neierasti investīciju veidi?
Foto: Shutterstock
Dzīvesstils
2024. gada 17. februāris, 18:51

Ieguldījumi ekskluzīvos pulksteņos, mākslā, retās monētās – kādi vēl ir neierasti investīciju veidi?

Jauns.lv

Ieguldījumi var būt krietni interesantāki un plašāki par klasiski ierastajām investīcijām akcijās un vērtspapīros. Turklāt nereti tieši alternatīvi investīciju veidi gadu gaitā var kļūt vēl ienesīgāki par jau tradicionāliem ieguldījumiem. Īpaši, ja kāda no jomām ieguldītāju īpaši saista, tas var kļūt par interesantu un pelnošu hobiju.

"Kā novērojam pēc klientu paradumiem, mūsdienās ir daudz un dažādi investīciju veidi, taču, lai tie vairotu labklājību, ieguldījumiem ilgtermiņā ir jābūt ienesīgiem. Tāpēc svarīgi savu naudu ieguldīt jomās, kuru tendencēm sekojat līdzi un kuru specifiku izprotat. Turklāt šādus netradicionālus investīciju veidus vairāk ieteiktu investīciju portfeļa dažādošanai papildus tradicionālajiem investīciju veidiem, lai samazinātu riskus," iesaka Luminor Private banking vadītāja Jūlija Upadiševa.

Retas monētas

Senām monētām ir vēsturiska vērtība, simbolizējot konkrētu laikmetu vai vēstures notikumus. Tāpat kolekcionāri ir iecienījuši monētas, kuras izdotas mazā tirāžā vai ir ar īpašu dizainu, taču ne visas monētas gūst kolekcionāru ievērību. Arī Latvijas Banka regulāri izlaiž zelta un sudraba monētas, kuras iedzīvotāji var iegādāties, cerot uz to vērtības pieaugumu nākotnē. Piemēram, 2001. gadā izdotā 1 lata monēta ar stārķi var sasniegt pat 50 eiro vērtību. Tieši pieprasījums kolekcionāru vidū palielinās monētu cenu gadu gaitā, sekmējot vērtības pieaugumu. Turklāt ir monētas, kas satur dārgmetālus un kuru vērtība ir noturīga. Vecām vai retām monētām ir globāls pieprasījums, kas nodrošina likviditāti un cenas stabilitāti tirgū.

Ekskluzīvi pulksteņi

Augstas kvalitātes slavenu zīmolu luksusa pulksteņi arī laika gaitā mēdz palielināt savu vērtību. Te svarīgs pulksteņa dizains, izmantotie materiāli un tehnoloģijas, amatniecības smalkums. Dārgus pulksteņus bieži asociē ar izsmalcinātību un panākumiem, tāpēc tie kalpo par statusa simbolu gan personīgā, gan profesionālā dzīvē. Pulksteņi var būt labs veids, kā nodrošināt papildu finansiālo aizsardzību inflācijas laikā. Starp pasaulē dārgākajiem luksusa pulksteņu zīmoliem ir, piemēram, Patek Philippe, Rolex, Breguet u.c.

Vīns

Vīna tradīcijas ir ļoti senas, tāpat kā vīna kolekcionēšana. Izveidojot izcilu vīnu izlasi, tās cena tikai pieaugs un to būtiski neietekmēs, piemēram, ekonomikas recesija, jo pieprasījums būs globāls. Pasaules dārgākie vīni nāk no tā saucamās "vecās pasaules" reģioniem kā Bordo, Burgundija u.c. Ierobežota ražošana, labs vīna gads, augsta kvalitāte un pieprasījums veicinās cenu pieaugumu, potenciāli nodrošinot ievērojamu peļņu. Līdzīgi kā luksusa pulksteņi arī dārgu vīnu kolekcija bieži kalpo kā statusa simbols. Tiem ir arī kulturāla vērtība, jo atspoguļo noteiktas vīna darīšanas tradīcijas. Viena no dārgākajām jebkad pārdotajām vīna pudelēm pasaulē ir Domaine de la Romanée-Conti, vīns ražots Burgundijā 1945. gadā un tā cena bija ap pusmiljonu dolāru.

Mākslas vērtības

Pasaulē ir ļoti populāras investīcijas mākslā, un ieguldījumi mākslas priekšmetos ir nozīmīga daļa no pasaules investīciju apjoma. Tiek lēsts, ka kopējais apjoms varētu būt ap 1,7 triljoniem ASV dolāru. Galvenokārt investē laikmetīgajā mākslā un impresionistu darbos, kā arī vecmeistaru mākslas darbos, tos retāk var atļauties iegādāties. Investējot mākslā, ir svarīgi pārzināt tendences, lai veiksmīgāk prognozētu, kuri mākslinieki nākotnē kļūst par mākslas leģendām. Jāņem vērā, ka mākslas darbiem ir nepieciešama īpaša uzglabāšanas telpa, lai tie nebojātos un nezaudētu vērtību, tāpat tos var nebūt viegli ātri realizēt tirgū, ja rodas tāda nepieciešamība.

Senas automašīnas

Retro automobiļiem ir vēsturiska vērtība, simbolizējot konkrētu laikmetu automobiļu dizainā un tā laika inženierijas sasniegumus. Ikoniski zīmoli vai modeļi palielina auto pievilcību investoru acīs un laika gaitā ceļ tā vērtību. Jo senāka un retāka būs automašīna, jo augstāka tās cena. Ja automašīna ir labi uzturēta vai atjaunota savā oriģinālajā stāvoklī, tad tās vērtības pieaugums ilgtermiņā ir diezgan drošs. Atšķirībā no ieguldījumiem vērtspapīros, automašīnām ir arī emocionāla vērtība, un īpašnieki var piedalīties arī dažādās auto izstādēs un pasākumos.

Par retro auto uzskata spēkratus, kas ir vismaz no 1970. gadiem. Savukārt visdārgākie būs tādi auto, kas izlaisti ļoti ierobežotā apjomā. Retro automašīnu cenas pēdējos gados ir augušas straujāk nekā akciju cenas. Ienesīgākās retro automašīnas parasti ir no tādiem zīmoliem kā Porsche, Ferrari, Mercedes-Benz vai amerikāņu Ford Mustang, Chevrolet Corvette.

Literāri dārgumi

Senas grāmatas nes līdzi vēsturisku nozīmi un ir pievilcīgas kolekcionāriem, vēsturniekiem un pētniekiem. Vislabāk retas grāmatas iegādāties pie grāmatu dīleriem vai dažādās izsolēs, un ne vienmēr ir svarīgs grāmatas vecums. Dažkārt jaunāka, bet populārāka grāmata, īpaši, ja tā ir autora parakstīta, var būt dārgāka, nekā senāka. Līdzīgi kā ar mākslas darbiem – var investēt arī mūsdienu autoros, cerot, ka tie nākotnē kļūst ļoti populāri. Grāmatas bieži ir mantojums, ko nodot bērniem vai mazbērniem, veidojot saikni starp paaudzēm. Grāmatu cenas var sasniegt patiešām iespaidīgus apmērus, piemēram, Leonardo da Vinči ilustrēto zinātnisko rakstu krājumu "Leičestera kodekss" par 49,4 miljoniem ASV dolāru 1994. gadā esot iegādājies Bils Geitss.