foto: Shutterstock
Pasaulē valda kārtējais skaistuma trakums - injekcijas novājēšanai. Pētām: par un pret
Svarīgi iegaumēt, ka šie medikamenti ir recepšu zāles, tātad lietojamas tikai ārsta uzraudzībā. Pašārstēšanās ir absolūti nepieļaujama un pat bīstama.
2023. gada 7. jūnijs, 06:47

Pasaulē valda kārtējais skaistuma trakums - injekcijas novājēšanai. Pētām: par un pret

Jeļena Vlasova

Pastaiga

Pasaulē valda kārtējais skaistuma trakums – visi runā par brīnumaino pārvērtību injekcijām, kas palīdzējušas nomest svaru Īlonam Maskam, Kimai Kardašjanai un citām zvaigznēm. Skaidrojam, kas īsti ir jaunie tievēšanas preparāti un cik droša ir to lietošana.  

Vājums atkal ir modē

Par dažādiem notievēšanas veidiem un līdzekļiem cilvēce spriež jau kuro gadu simtu. Pēdējā laikā šīs runas šķita pieklusušas. Dzīvojam taču tā sauktajā ķermeņa pozitīvisma laikmetā, kad apspriest citu personu fiziskos parametrus ir nepiedienīgi, bet doma par to, ka ikviens augums ir skaists jau pats par sevi neatkarīgi no apkārtmēra, nemaz netiek apšaubīta. Tas ir licis modes industrijas galvenajiem spēlētājiem pārskatīt savas mārketinga stratēģijas. Pēdējos gados daudzi zīmoli paplašinājuši izmēru klāstu “uz plato galu”, un reta modes skate vai reklāmas kampaņa tagad iztiek bez lielo izmēru modeļu piedalīšanās.

Apaļīgo meiteņu skaistumkonkurss Brazīlijā

Piektdien Riodežaneiro norisināsies tuklo dāmu skaistumkonkursa fināls, kurā piedalās dāmas no visas valsts, kuras uzvarējušas lokālajos tuklo meiteņu konkursos.

gallery icon
24

Taču mode mēdz mētāties no vienas galējības otrā pēc apnikšanas principa. Tikko pasaule līdz sātam izpriecājās par lielajām meitenēm, kā jau ir sācies pretējais process – modē atkal nāk kārnulītes. Daļēji tas saistīts ar tūkstošgades sliekšņa tendenču atgriešanos – milleniums bija heroīna šika, mikrosvārku, kroptopu un zemo jostasvietu laiks –, kam pievienojies pēcpandēmijas brīvlaišanas periodā dzimušais anatomiskuma trends – apģērbs, kas atklāti demonstrē dažādas atkailinātas ķermeņa zonas. Lielākā daļa izaicinošo drēbīšu sevišķi efektīgi izskatās uz ļoti trauslām figurām, līdz ar to modes un tai pietuvināto aprindās atkal ir aktualizēta vājēšanas tēma.

Pirmā tās kārdinājumam padevās Kima Kardašjana. Savu jauno, samazināto versiju mūsdienu zvaigzne centās demonstrēt Ņujorkas Kostīmu institūta Met Gala ballē, uz kuru devās Merilinas Monro kleitā (kurš un kāpēc ļāva viņai uzvilkt muzeja eksponātu, kuru Kima, kā zināms, tik un tā pamanījās saplēst, ir atsevišķs stāsts).

Kima Kardašjana “Met Gala 2022” ballē tērpusies Merilinas Monro leģendārajā kleitā

gallery icon
17

Lai iesprauktos vēsturiskajā tērpā, slavenākajai no Kardašjanu klana nācās zaudēt septiņus kilogramus trīs nedēļās, kas attiecībā pret viņas 157 centimetrus garo augumu ir visai ievērojams cipars. Kima pati stāstīja, ka palīdzējis termiskais tērps ar saunas funkciju – divreiz dienā, skriešanas trenažieris un pilnīga atteikšanās no visu veidu ogļhidrātiem. Taču zinātāji apgalvoja, ka viņa likusi lietā diabēta ārstēšanai paredzēta preparāta injekcijas, lai gan, par laimi, ar šo kaiti nesirgst.  

foto: Hahn Lionel/ABACA/Shutterstock
Kima Kardašjana Met Gala ballē 2019. gadā.
foto: John Nacion/NurPhoto/Shutterstoc
Kima Kardašjana Met Gala ballē 2022. gadā.

Otru iespaidīgu ātras svara zaudēšanas piemēru šovasar nodemonstrēja viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem Īlons Masks.

Jūlija fotogrāfijas, kurās 51 gadu vecais miljardieris redzams atpūšamies uz savas jahtas, vēl rāda diezgan izplūdušu augumu ar tauku nogulām vēdera un krūšu rajonā, bet jau pēc pāris mēnešiem viņa figūras aprises līdzīgos attēlos ir stipri konkrētākas – baumoja, ka tikmēr Masks paspējis atbrīvoties no deviņiem svara kilogramiem.

Kad sevišķi ziņkārīgie viņam tviterī tieši uzprasīja, kā izdevies novājēt tik īsā laika sprīdī, viņš atbildēja: “Ar intervālu gavēšanu” un pieminēja arī svara samazināšanas brīnumlīdzekli, kam pamatā ir tā pati aktīvā viela, kas Kimas slepenajam ierocim.

foto: ThePhotOne / BACKGRID/ Vida Pres
Īlons Masks 2022. gada jūlijā.
foto: Diggzy/Jesal/Shutterstock / Spla
Īlons Masks 2022. gada oktobrī.

Kaut kā nav apetītes…

Pie maģiskajām špricēm ķērušās ne tikai zvaigznes. Restītei #ozempicweightloss sociālajā tīklā TikTok ir vairāk nekā 118,5 miljoni skatījumu. Lietotāji dalās savos iespaidos par preparātu, un pārliecinoši lielākā daļa atsauksmju ir pozitīvas, vēl vairāk – tās ir jūsmīgas. Medikaments kļuvis tik populārs, ka dažos reģionos jau novērots tā trūkums par spīti faktam, ka zāles ir samērā dārgas un nedz valsts, nedz apdrošināšana izdevumus nekompensē.

Sākotnēji šis preparāts tika paredzēts otrā tipa diabēta ārstēšanai. Tā iedarbības princips ir šāds: kad cilvēks ir paēdis un paaugstinās cukura līmenis asinīs, šis preparāts stimulē insulīna izstrādi, kas palīdz pazemināt cukura līmeni. Papildus tas nomāc ēstgribu un palēnina ēdiena pārvietošanos no kuņģa uz zarnu traktu, kam ir sekas: mazāks izsalkums un ātrāk iegūstama sāta sajūta. Tas ir īpaši svarīgi diabētiķiem, kuri bieži pārēdas. Tieši preparāta spēja samazināt apetīti likusi šo ārstniecības līdzekli iemīļot daudziem vājētkārajiem.

Latvijā šis preparāts tiek sekmīgi lietots jau piecus gadus (tirgū zāles reģistrētas 2018. gada februārī). Tas ir recepšu preparāts, ko drīkst izrakstīt tikai diabēta ārstēšanai. Tomēr, pēc mūsu rīcībā esošām ziņām, daži ārsti (jo īpaši kosmetologi) to izraksta ne tikai mērķauditorijai, bet arī personām, kam nav diabēta, taču ir liekais svars un vēlme notievēt. Mēnesi ilgs kurss (1 injekcija nedēļā) izmaksā aptuveni 100 eiro.

Preparātu, kas palīdzēja nomest svaru Īlonam Maskam, plašāka Latvijas publika vēl nepazīst. Pasaules tirgū tas ienāca pirms pusotra gada, 2021. gada vasarā, un pagaidām reģistrēts tikai ASV. 

Ir arī citi līdzīgas iedarbības preparāti, taču Latvijā pagaidām nav reģistrēti.

Kontrolējamie brīnumi

Vai tiešām semiglutīda preparātu injekcijas ir revolūcija liekā svara apkarošanā?

“Jā, tā neapšaubāmi ir revolūcija,” uzskata Latvijas endokrinoloģe Valentīna Purmale. “Šie preparāti ir uzrādījuši teicamus rezultātus klīniskajos pētījumos, arī mūsu pacienti ar tiem ir apmierināti. Taču ir svarīgi iegaumēt, ka šīs ir recepšu zāles, tātad lietojamas tikai ārsta uzraudzībā. Tieši mediķis pēc pacienta izmeklēšanas izvēlēsies jums piemērotu preparāta devu, ēšanas režīmu un fizisko slodzi. Par pašārstēšanos nevar būt ne runas.

foto: PantherMedia / Piotr Marcinski

Preparāti ar semaglutīdu ir gana nopietnas zāles, kuru lietošanas laikā ir iespējamas dažādas blakusparādības. Pacientu var mocīt nelabums, vienam sākas aizcietējumi, citam pretēji – šķidra vēdera izeja. Cilvēks, kurš pēc veca ieraduma nesātīgi pārēdas, visu dienu cietīs no smaga, pārpildīta kuņģa sajūtas. Bet tad, ja maltīte bijusi trekna, turklāt dāsni apslacīta ar alkoholu, tas viss kopā ir tik spēcīgs trieciens pa aizkuņģa dziedzeri, ka var beigties ar ātrās palīdzības izsaukumu.”

foto: Shutterstock

Latvijā šīs zāles paredzēts izrakstīt tikai diabētiķiem. No vienas puses, tas ierobežo šo zāļu lietošanu. No otras… personu diabēta vai pirmsdiabēta stadijā faktiski ir daudz vairāk, ne visi slimnieki ir “saskaitīti”, jo ne katrs potenciālais pacients tiek pārbaudīts. Ja šī diagnoze ir apstiprināta, cilvēks var rēķināties, ka saņems preparātu ar semaglutīdu pavisam likumīgā kārtā.

Ir svarīgi saprast, ka semaglutīds nededzina taukus, tā preparātu lietošana tikai rada labvēlīgus apstākļus, lai organisms spētu atbrīvoties no šīm rezervēm. “Ja ēdīsiet visu pēc kārtas, lietosiet alkoholu bez mēra sajūtas un nesportosiet, jums tā arī neizdosies sasniegt ievērības cienīgus rezultātus. Vai arī sasniegumi būs, taču īslaicīgi, un pēc ārstniecības kursa liekais svars atgriezīsies ar uzviju. Bez dzīvesveida izmaiņām iztikt nevar,” uzsver Valentīna Purmale.

Rakstā aplūkotie preparāti ar aktīvo vielu semaglutīdu tiek ražoti injekciju formā. Tiesa, ražotāji ir gādājuši par to, ka šo brīnumšprici katrs sev var iedurt arī pats, neejot uz procedūru kabinetu, tomēr tas nav sevišķi ērti. Taču tiem, kuri baidās no potēm, tas pats farmācijas uzņēmums jau sarūpējis perorāli lietojamu medikamentu ar semaglutīdu. Un tā ir kārtējā revolūcija – šķiet, ka notievēšanas tabletīte, par kuru cilvēce tik ilgus gadu desmitus sapņojusi, beidzot ir izgudrota!