foto: Publicitātes foto
Viselegantākā desmitgade, hipiji un kosmoss - Modes muzejā Rīgā būs apskatāma izstāde par 60. gadu modi
Hipiju apģērbā bija labi samanāmas principa "Do It Yourself" jeb "dari pats" iezīmes: batikoti krekli, izšuvumi un aplikācijas, tekstilmozaīkas tehnikas izmantojums, pašdarinātas rotas un aksesuāri.
Kultūra
2023. gada 6. februāris, 12:22

Viselegantākā desmitgade, hipiji un kosmoss - Modes muzejā Rīgā būs apskatāma izstāde par 60. gadu modi

Jauns.lv

Jauns.lv

Modes muzejā no 18.februāra būs apskatāma izstāde "Lēciens nākotnē. 60.gadu mode", kas piedāvās ieskatu šīs desmitgades modes svarīgākajās tendencēs - no kosmosa tēmas līdz hipijiem, no jauneklīgā mini līdz greznām vakarkleitām.

Ietekmīgāko Francijas, Lielbritānijas, Itālijas un ASV dizaineru radītos tērpus papildinās 60.gadu rotas un aksesuāri, informē muzeja pārstāve Agrita Grīnvalde. Visi eksponāti izstādē ir no Modes muzeja krājuma.

foto: Publicitātes foto

Grīnvalde norāda, ka pēckara dzimstības pieaugums, tā saucamais "Baby boom", veicināja to, ka 60.gados pasaulē bija daudz jaunu cilvēku. ASV vien laikā no 1946. līdz 1964.gadam piedzima 76 miljoni bērnu. Savukārt ekonomiskā augšupeja un atbrīvošanās no vecāku diktāta nozīmēja, ka pirmo reizi vēsturē šiem pusaudžiem un jauniešiem bija pašiem sava nauda, ko tērēt. 

foto: Publicitātes foto
Britu modele Tvigija.

Viņas ieskatā, zīmīgi, ka par laikmeta seju kļuva britu modele Tvigija, kurai karjeras sākumā 1965. gadā bija vien 16 gadu. Tradicionālos uzvalkus, cepures un formālos tērpus aizvien biežāk nomainīja džinsi, t-krekli un minikleitas.

foto: Publicitātes foto
Minisvārki bija 60.gadu jauno sieviešu emancipācijas, pašapziņas un seksuālās revolūcijas simbols.

Zeķu vietā sievietes izvēlējās zeķubikses, kas pirmoreiz parādījās veikalos 1959.gadā, izraisot apvērsumu. Minisvārki ir 60.gadu jauno sieviešu emancipācijas, pašapziņas un seksuālās revolūcijas simbols, kas parādījās teju vienlaikus Londonā un Parīzē, par to popularizētājiem tiek uzskatīti Mērija Kvanta un franču modes dizainers Andrē Kurēžs.

foto: Publicitātes foto

Modes pārstāve akcentē, ka modē sevišķi spilgti izpaudās aizraušanās ar kosmosa tēmu. Franču dizaineri Pjērs Kardēns, Kurēžs un Luī Fero, britu dizaineri Mērija Kvanta un Džons Beitss, austriešu izcelsmes amerikāņu dizainers Rūdijs Gernraihs un spāņu izcelsmes Parīzē strādājošais Pako Rabane darbojās futūristiskā stilā un pētīja iespējas, ko piedāvāja jaunie materiāli. Virkne dizaineru iedvesmojās no astronautu skafandriem - balti sudrabaina krāsu gamma, ģeometriskas formas, tostarp apaļi, iluminatorus atgādinoši izgriezumi un ķiverveida cepures.

foto: Publicitātes foto
60. gadu modē sevišķi spilgti izpaudās aizraušanās ar kosmosa tēmu.

Grīnvalde uzsver, ka otra spilgta iezīme 60.gadu modē, pretēji interesei par kosmosu, bija tiekšanās atpakaļ pie zemes, atgriešanās pie zemkopības komūnām, pie visa dabiskā. Runa ir par hipiju kustību. Hipiju apģērbā bija labi samanāmas principa "Do It Yourself" jeb "dari pats" iezīmes: batikoti krekli, izšuvumi un aplikācijas, tekstilmozaīkas tehnikas izmantojums, pašdarinātas rotas un aksesuāri. Tam visam vēl pievienojās džinsi, dažādu kultūru tradicionālā apģērba elementi.

foto: Publicitātes foto
Hipiju stils.

Vienlaikus no modes nepazuda greznība un elegance - iespējams, tieši 60.gadus var uzskatīt par viselegantāko desmitgadi. ASV pirmās lēdijas Žaklīnas Kenedijas un aktrises Odrijas Hepbernas tīrais stils, itāļu modes dzīvespriecīgais košums un jutekliskums Emilio Puči un Irēnas Galicinas dizainētajos tērpos - arī tā ir 60.gadu mode.

foto: Publicitātes foto
Sintētiskās šķiedras ļāva eksperimentēt ar formu un piegriezumu, kā arī pazemināt apģērba cenu.

Pretstatā dienas laikā populārajam mini vakartērpos dominēja slaiks, garš siluets. Ražošanas attīstība piedāvāja iepriekš neredzētu audumu dažādību, savukārt sintētiskās šķiedras ļāva eksperimentēt ar formu un piegriezumu, kā arī pazemināt apģērba cenu. Piegriezuma ziņā 60.gadu modē dominēja tīras līnijas, priekšroka bieži vien tika dota blīviem audumiem, kas labi tur formu, kā arī ērti valkājamai trikotāžai.