Kultūra
2023. gada 12. janvāris, 10:07

"Purvīša balvai 2023" nominēti Evelīna Deičmane un Reinis Hofmanis

Pastaiga

Aizvadītā gada beigās "Purvīša balvai 2023" nominēti mākslinieki Evelīna Deičmane un Reinis Hofmanis, informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāve Natālija Sujunšalijeva, vienlaikus vēršot uzmanību - "Purvīša balvas 2023" kandidāti tiks izziņoti 9. februārī īpašā pasākumā.

Nominācijas pamatojumā norādīts, ka Deičmanes izstādē "Dejorgāns/Tanzorgan", kas pērn no 4.novembra līdz šī gada 31.janvārim apskatāma Laikmetīgās mākslas centrā "Kim?", kopā savijusies viņas personīgā pieredze, uzaugot mazā lauku ciematiņā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kā arī ilgu gadu pētījums par "izdzīvošanas mākslu".

foto: Publicitātes foto
Evelīna Deičmane. "Dejorgāns/Tanzorgan"

"Deičmane stāsta par skarbiem notikumiem caur savu ķermenisko pieredzi, bet pāri visam prieks par iespēju dzīvot un būt kustībā. Izstāde (..) apvienojas gleznieciski, performatīvi, skaņu un objektu mākslas izteiksmes mediji, kas rada imersīvu pieredzi skatītājam," pauž LNMM izstāžu kuratore Līna Birzaka-Priekule.

foto: Publicitātes foto
Evelīna Deičmane. "Dejorgāns/Tanzorgan"

Tāpat "Purvīša balvai 2023" nominēts mākslinieks Hofmanis. Nominācijas pamatojumā skaidrots, ka izstāde "Telpa Nr.13/ Room No.13", kas no pagājušā gada 17 novembra līdz šī gada 12.janvārim apskatāma galerijā "ISSP", pieklusinātā estētikā atsedz autora vairāk par dekādi koptā rokraksta nianses.

foto: Publicitātes foto
Reinis Hofmanis. "Telpa Nr.13/ Room No.13"

"Kalkulēts, tomēr ne "stīvs" kadrējums, izkopts toņu paletes kārtojums un konceptuālā tematiskā savietojamība kā ar Hofmaņa individuālajiem mākslinieciskajiem meklējumiem, tā arī ar šodienas teritoriālajām un ar komunikāciju metaforām saistītajām aktualitātēm un problēmzonām," akcentē laikmetīgās mākslas centra "Kim?" programmas direktore Zane Onckule.

foto: Publicitātes foto
Reinis Hofmanis. "Telpa Nr.13/ Room No.13"

Kopumā eksperti šajā periodā nominācijām izvirzīja trīs vizuālās mākslas notikumus, un to vidū bija latviešu mākslinieka, arhitekta Helvija Savicka un austriešu mākslinieces, arhitektes Jūlijas Obleitneres izstāde "Laikapstākļu modifikācijas institūts" galerijā "Mākslas XO".

foto: Publicitātes foto
Reinis Hofmanis. "Telpa Nr.13/ Room No.13"

Laika posmā no 2021.gada 1.janvāra līdz 2022.gada decembra beigām "Purvīša balvas 2023" neatkarīgo ekspertu darba grupā strādāja LNMM izstāžu kuratore Birzaka-Priekule, kuratore un laikmetīgās mākslas centra "Kim?" programmas direktore Onckule, kuratore un mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore studiju darbā Antra Priede, mākslas kritiķis Vilnis Vējš un filozofs Igors Gubenko.