foto: Publicitātes foto
Franču mākslinieks radījis Eiropā grandiozāko mākslas darbu pār Beļģijas autostrādi
Kultūra
2019. gada 28. novembris, 13:14

Franču mākslinieks radījis Eiropā grandiozāko mākslas darbu pār Beļģijas autostrādi

Una Meistere

Pastaiga

Ir vērts sapņot lielus sapņus! Franču tēlnieka Bernāra Venē mūža projekts – 250 tonnu smagais un 60 metru augstais Lielais loks, kas stiepjas zem un virs autostrādes E411 Beļģijā, starp Luksemburgu un Namūru, – beidzot ir svinīgi atklāts.

No idejas rašanās brīža līdz tās realizācijai pagājuši vairāk nekā 33 gadi. “Pasaulē nav nekā līdzvērtīga,” nebūt ne pieticīgi, taču pamatoti saka pats Bernārs Venē. L’Arc Majeur ir matemātiski precīzi aprēķināta tērauda konstrukcija – 205° loks, kas augstuma ziņā pārspēj slaveno Jēzus statuju Riodežaneiro.

Turklāt Eiropas lielāko vides mākslas darbu nekas neaizklāj un neierobežo – traucoties pa E411 šoseju, tas redzams jau no trīs kilometru attāluma. Šķietami utopiskā ideja radīt milzu loku, kuram cauri ved autostrāde, māksliniekam nav devusi mieru kopš 80. gadiem.

foto: Publicitātes foto

Jo veids, kā darbu uzlūkojam – no attāluma, tuvojoties tam straujā kustībā (nevis klasiski ejot apkārt mākslas darbam, kā tradicionāli aplūko skulptūras) –, piešķir tam īpašu raksturu un dinamiku.

Pat mobilitāti, kas pirmajā mirklī pārsteidz vēl vairāk nekā tā apjoms. Apstāties šeit nav iespējams, un skulptūra veido sirreālu dialogu ne tikai ar autobraucējiem, kuru priekšā tā iznirst pēkšņi vai iepriekš gaidīti, bet arī ar pašu lielceļu.

E411 99. kilometrs, Beļģija

Tēmas