foto: Stephen White
Londonā eksponēta vērienīga britu tēlnieka Entonija Gormlija darbu izstāde
Zaudētais apvārsnis I, 2008. Dzelzs, katrs elements 189 × 53 × 29 cm.
Kultūra
2019. gada 12. novembris, 19:20

Londonā eksponēta vērienīga britu tēlnieka Entonija Gormlija darbu izstāde

Una Meistere

Pastaiga

“Nav nekāda objekta, kamēr dialogā ar to neiesaistās skatītājs,” reiz teicis britu tēlnieks, sers Entonijs Gormlijs (1950). Mākslas un dzīves filozofs, kura darbi runā par cilvēka lomu, vietu un telpu “šeit un tagad”, par viņa attiecībām ar pasauli un urdoši eksistenciālo: “Ko es šeit daru?”

Gormlijs piedāvā nevis atbildes, bet sava veida durvis – mākslas portālu, caur kuru katrs, kurš uzlūko viņa darbus, var teleportēties uz pats sava Es dzīlēm.

Jau ikonisku statusu iemantojuši Gormlija leģendārie, dažādās pasaules malās mājvietu radušie dzelzs cilvēki – no sakņupuša, sēdoša, tupoša, lienoša, meditējoša līdz gulošam, apgarotam, nožēlojamam, izaicinošam, varonīgam un absolūti bezspēcīgam.

Cilvēki, kuriem nekas cilvēcisks nav svešs. Kaili kā no mātes miesām nākuši; vāji un vienlaikus spēcīgi. Turklāt modelis vairumam šo tēlu bijis mākslinieks pats.

foto: Jan Uvelius
Ķermenis un auglis, 1991/1993. Dzelzs un gaiss, dimensijas ir maināmas.

Gormlija pasaule visā tās tēlu, domu un faktūru daudzslāņainībā un arīdzan vērienā šoruden skatāma Karaliskajā Mākslas akadēmijā Londonā. Šī ir gan lielākā viņa darbu skate Lielbritānijā pēdējo desmit gadu laikā, gan viens no apjomīgākajiem ieskatiem Gormlija daiļradē kopumā.

Izstādē tiek eksponēti gan retrospektīvi darbi no dažādiem mākslinieka karjeras posmiem, gan speciāli šim notikumam radīti. To vidū līdz šim reti izrādīti 70. un 80. gadu darbi, kas ilustrē Gormlija kādreizējos eksperimentus vides mākslas, performances un minimālisma žanrā.

Kā arī instalācija Zaudētais apvārsnis (Lost Horizon, 2008) – 24 dažādos virzienos pavērstas dzelzs figūras, kas izvietotas uz katras telpas sienas, griestiem un grīdas, katra ar savu skata punktu un izpratni par horizontu.

foto: Charles Duprat
Matrica II, 2014. Tērauda stieņi, 5,5 × 7,5 × 15 m.

Savukārt muzeja pagalmā būs skatāms 1999. gadā tapušais Dzelzs mazulis: jaundzimušā tēls dabiskajā izmērā, kas, kontrastējot ar pagalma plašumu, atgādina gan par cilvēka, gan viņa dzīves trauslumu.

Kopumā izstāde ieņēmusi visas 13 telpas Karaliskās akadēmijas galveno galeriju spārnā. Līdzās skulptūrām skatāma iespaidīgā Gormlija zīmējumu kolekcija – jāpiebilst, ka to tapšanā izmantoti arī tik netradicionāli materiāli kā zeme un asinis.

Royal Academy of Arts
Burlington House, Piccadilly, Meifēra
royalacademy.co.uk
21. septembris – 3. decembris