foto: Publicitātes foto
Modes muzejā Rīgā valdīs dāmas krinolīnos
Mode
2019. gada 14. oktobris, 12:52

Modes muzejā Rīgā valdīs dāmas krinolīnos

Pastaiga

25. oktobrī Modes muzejā (Rīgā, Grēcinieku ielā 24) durvis apmeklētājiem vērs muzeja jaunā izstāde “Dāma krinolīnā”. Tā tapusi sadarbībā ar Aleksandra Vasiļjeva fondu un aptvers divas desmitgades 19. gadsimta vidū – no 1850. līdz 1870. gadam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par šī laikposma galveno modes priekšmetu un arī laikmeta simbolu kļuvis krinolīns – metāla stīpu konstrukcija, kas atgādina putnubūri. Izstādē apskatāmie tērpi ir Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas jaunieguvumi, kas tikuši eksponēti Francijā.

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Pirms vairāk nekā pusotra gadsimta sieviešu sociālā loma bija niecīga, un par viņu galveno rūpju jomu uzskatīja māju un bērnus. Taču dāmu tērpi vēl nekad nebija aizņēmuši tik daudz vietas kā tolaik. Kleitas, ko paplatināja krinolīni, okupēja ielas, viesistabas, balles zāles, teātra ložas, vietas ekipāžās un vilcienu kupejās.

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Ļoti daudzām sievietēm apģērbs un ārējais koptēls kļuva par galveno radošo pašizpausmi. To veicināja arī tā laika apģērba tapšanas process: sieviete pati izraudzījās audumus, lentes, mežģīnes un rotājumus dažādos veikalos, tad kopā ar šuvēju vienojās par to, kā tērps izskatīsies, vai arī šuva pati. Sievietes tika nosodītas par ārišķību un vieglprātīgu sekošanu modei, taču vienlaikus sievieti allaž vērtēja pēc tā, kā viņa izskatās.

foto: Publicitātes foto

Būtiska izstādes tēma ir ne vien sievietes loma sabiedrībā, bet arī daudzās inovācijas, kas noteica 19. gadsimta vidus ikdienas dzīvi. Parādījās jaunas, sintētiskas krāsas, milzu izvēlē bija iespējams nopirkt audumus, rotājumus un pat gatavus apģērbus, vilcienu satiksme aicināja doties ceļā un sekot līdzi pulksteņlaikam, bet pilsētas auga tik strauji, ka radīja īpašu blīvi apdzīvotu pasauli, kas piedāvā plašas izklaides un iepirkšanās iespējas. Tās gan bija pieejamas tikai bagātākajiem. Daudz uzmanības izstādē būs pievērsts ikdienas dzīvei un tradicionālajam vidusšķiras mājoklim, ģimenes dzīvei un bērnu audzināšanai.

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Izstādē, kas Modes muzejā būs apskatāma sešus mēnešus, līdz 2020. gada pavasarim, būs redzami krāšņi 19. gadsimta vidus tērpi no Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas, kas ataino turīgas tā laika sievietes garderobi, sekojot dienas gaitai un tās dažādajām norisēm – no brīža, kad viņa sapošas pēc pamošanās, līdz pat vizītēm, pastaigām un vakara ballēm vai viesībām.

foto: Publicitātes foto

Tērpus papildinās izsmalcināti aksesuāri, rotas un interjera priekšmeti. Tiks saglabāta arī iepriekšējo izstāžu tradīcija – apmeklētājiem būs iespēja piemērīt krinolīnus, kā arī aizpildīt īpaši izstādei sagatavotu testu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās