foto: Publicitātes foto
Amsterdamas pievārtē durvis vēris jauns mākslas institūts
Kultūra
2019. gada 30. septembris, 13:35

Amsterdamas pievārtē durvis vēris jauns mākslas institūts

Una Meistere

Pastaiga

Amsterdamas pievārtē atvērts jauns mākslas institūts Het HEM, kura mājvieta ir bijusī munīcijas rūpnīca, kur reiz tika ražotas lodes misiņa apvalkos NATO karaspēka vajadzībām visur pasaulē.

Atdzimusi mākslai, 10 000 m2 lielā industriālā teritorija zem viena jumta apvieno vizuālo mākslu, performanci, spēcīgu mūzikas un dejas programmu, kā arī sociāli kritisku publisko diskusiju telpu.

Het HEM iecerēta kā vieta, kas paver durvis jaunām pieredzēm un idejām, izmantojot mākslas valodu kā instrumentu, ar kura starpniecību izgaismot vitāli aktuālas mūsdienu sabiedrības problēmas. Het HEM programma veidota kā sezonālas nodaļas, katru uzticot savam vieskuratoram.

Turklāt jaunā mākslas institūta koncepts paredz, ka pieaicinātie kuratori drīkst nebūt cieši saistīti ar vizuālo mākslu – ja vien ir gana interesanti, pateicoties savai personiskās un profesionālās pieredzes vēsturei, kā arī pasaules redzējumam.

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Pirmā nodaļa uzticēta ielas un dzīvesstila brenda Patta dibinātājiem Edsonam Sabajo un Gijomam Šmitam, kuri pārstāv tā dēvēto homo universalis tipu – personības, kas vadās nevis no iepriekšējiem pieņēmumiem, bet iemin paši savas radošās takas.

Savukārt otrās nodaļas (no 21. septembra līdz 1. decembrim) kurators būs amerikāņu-čīliešu komponists Nikolā Žārs. Līdzās izstāžu telpām Het HEM rodama arī bibliotēka-lasītava, mūzikas bārs un restorāns Europa.

foto: Publicitātes foto

Warmperserij 1, Zaandam
hethem.nl