foto: AFP/Scanpix
Arvo Perts saņem Vācijas Mūzikas autoru balvu
Arvo Perts.
Dzīvesstils
2019. gada 15. marts, 15:50

Arvo Perts saņem Vācijas Mūzikas autoru balvu

LETA

Izcilais igauņu komponists Arvo Perts saņēmis Vācijas Mūzikas autoru balvu, ko piešķir Vācijas autortiesību aizsardzības aģentūra GEMA.

"Esmu dziļu pateicību parādā visiem mūziķiem, kuri iedvesuši dzīvību manai mūzikai," godalgošanas ceremonijā ceturtdienas vakarā Berlīnē sacījis komponists.

Vācijas Mūzikas autoru balva tiek pasniegta kopš 2009.gada. To piešķir desmit kategorijās, kas pārstāv dažādus mūzikas žanrus. Pertam godalga piešķirta kora mūzikas kategorijā.

Balvu par mūža ieguldījumu šogad saņēmis vācu komponists un esejists Volfgangs Rīms.

Šī godalga iecerēta kā "balva no kolēģiem", ar ko komponisti apliecina atzinību cits cita veikumam, un vienlaikus tās mērķis ir pievērst uzmanību radošā darba nozīmīgumam kopumā.

1935.gadā dzimušais Arvo Perts ir pasaulē pazīstamākais igauņu komponists, kas izveidojis savu skanisko paradigmu jeb tintinnabuli - kompozīcijas tehniku, kura balstās uz ideju par mazu zvaniņu sasaukšanos.

Pēc Tallinas konservatorijas beigšanas viņš sākotnēji strādāja Igaunijā, bet septiņdesmitajos gados aizvien vairāk sāka pievērsties garīgās mūzikas sacerēšanai un, lai saglabātu radošo brīvību, 1980.gadā pārcēlās uz dzīvi Rietumos, vispirms Vīnē, pēc tam Berlīnē, kur drīz iemantoja plašu starptautisku atzinību. No 1983.gada Perts ir GEMA biedrs.

Kopš 2010.gada komponists atgriezies uz pastāvīgu dzīvi dzimtajā Igaunijā. Pērn oktobrī Laulasmā ciematā, 35 kilometrus no Tallinas, tika atklāts Arvo Perta centrs, kurā glabājas viņa radošais mantojums un norisinās dažādas kultūras aktivitātes.

Tēmas