foto: Publicitātes foto
Amsterdamā atvērts muzejs, kurš mudina nākt pie prāta
Dzīvesstils
2019. gada 25. janvāris, 07:07

Amsterdamā atvērts muzejs, kurš mudina nākt pie prāta

Una Meistere

Pastaiga

Fashion for Good ir kārtējā iniciatīva, kas cenšas cilvēci vest pie prāta, un tās flagmanis ir pirmais interaktīvais ilgtspējīgas modes inovāciju muzejs. Pirmais muzejs, kas industriju nevis glorificē, bet nevairās runāt arī par tās negausības netīkamajām sekām.

Muzejs atrodas nīderlandiešu aizsāktās kustības Fashion for Good galvenajā mītnē Amsterdamā, dalot telpas ar vairākiem ne mazāk inovatīviem stārtapiem, un tā misija ir mudināt cilvēkus aizdomāties, kā mēs visi varam kļūt par sociāli atbildīgākiem patērētājiem.

foto: Publicitātes foto

Statistika liecina, ka pēdējo 15 gadu laikā drēbju pirkšanas apjoms pieaudzis par 60%, turklāt iegādātās lietas patērējam daudz īsāku laiku. Un diemžēl no visa, kas gada laikā tiek saražots dažādās pasaules malās, apmēram 60% beidz savu “modes dzīvi” izgāztuvēs vai tiek sadedzināts.

foto: Publicitātes foto

Pastāvīgā ekspozīcija apmeklētājiem piedāvā ar jaunāko tehnoloģiju starpniecību novērot sava apģērba ražošanas procesu un izpētīt datus par to, kāds visbiežāk ir drēbju mūžs (ietverot arī tādas šķietami prozaiskas detaļas kā mazgāšana), turklāt liekot priekša versijas, kā tā dzīvildzi jēgpilni pagarināt – labojot, atdodot citiem, otrreizēji pārstrādājot.

Ik pat trim mēnešiem muzejs piedāvā arī jaunu mainīgo izstāžu sēriju, šobrīd viena no tām – Šļakatas. Pārdomājot ūdens lomu modē –, cita starpā vēsta, ka ik gadu modes industrija apģērba ražošanai kopumā patērē 93 miljardus kubikmetru ūdens, tātad četrus procentus no gadā pasaulē izlietotā svaigūdens daudzuma.

foto: Publicitātes foto

Savukārt otra – Tēkrekla ceļojums – pēta ekoloģisko pēdu, ko pēc ieviešanas masu ražošanā uz mūsu planētas ir atstājis vienkāršs tēkrekls. Atšķirībā no vizītes pie psihoterapeita, stila vai biznesa konsultanta Fashion for Good apmeklējums skatītājiem ir bez maksas.

"Fashion for Good" Amsterdamā - pirmais interaktīvais ilgtspējīgas modes inovāciju muzejs

gallery icon