foto: Shutterstock
Jaunākās paaudzes filleri. Veidi, pielietojums un procedūras norise
2018. gada 31. oktobris, 16:27

Jaunākās paaudzes filleri. Veidi, pielietojums un procedūras norise

Una Ulme

Pastaiga

Agrāk filleriem piemita tikai pildvielas funkcija, taču jaunākās paaudzes preparāti veic arī ādas atjaunošanu. Pastaiga aplūko aktuālākās tendences un būtiskākās atšķirības starp dažādiem filleru veidiem. Konsultē dermatovenerologs Aleksejs Zavorins.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Filleru nozarē skaistumkopšanas industrija ir progresējusi strauji. Atskatoties pagātnē, atviegloti jāuzelpo, ka neesmu to vidū, kas pielietoja šo metodi pirms gadiem desmit. Tolaik bija pieejami sintētiskie silikona vai biopolimēru gēla preparāti, kas netika izvadīti no organisma un radīja dažādus nevēlamus blakus efektus.

“Ja organisms ievadīto vielu uzreiz nevar absorbēt vai izgrūst, tas cenšas to ieslēgt un norobežot, kā rezultātā izveidojas tā saucamā granuloma – audu valnītis, kas veidojas ap svešķermeni,” skaidro dermatovenerologs Aleksejs Zavorins.

Tieši tāpēc jaunākās paaudzes filleri ir dabiskas izcelsmes, pēc iespējas tīrāki no ķīmiskiem piemaisījumiem. Skaistumkopšanas speciālisti savā praksē itin bieži saskaras ar gadījumiem, kad pacients vēlas labot pagātnes kļūdas, taču filleris tik blīvi iekapsulējies audos, ka to nav iespējams pat izgriezt ar ķirurģiskām metodēm.

Par laimi, mūsdienās izmanto tā dēvētos biodegradējamos gēlus, kuri iedarbojas noteiktu laiku un pilnībā tiek izvadīti no organisma. Mainījusies arī mode uz vēlamo filleru efektu.

“Apkārtējiem nevajadzētu redzēt, ka sejā ir veikti uzlabojumi,” uzsver Aleksejs Zavorins. Pacientiem, kuriem filleru injekcijas veic pirmo reizi, viņš izmanto salīdzinoši nelielas devas, lai varētu novērot organisma reakciju un efekts nebūtu pārspīlēts.

foto: Shutterstock

Kādi ir filleru veidi?

Estētiskās kosmetoloģijas sfērā izplatītākie ir filleri, kuru pamatā ir hialuronskābe. Tie atšķiras pēc koncentrācijas, molekulmasas lieluma, blīvuma, viskozitātes un noārdīšanās ātruma. Tieši fillera noturība ir šo preparātu ražotāju lielākais izaicinājums – ja ādā ievadītu pilnīgi tīru hialuronskābi, tā dabiskā veidā noārdītos dažu dienu laikā.

“Lai preparāts būtu cietāks un noturīgāks, ar speciālām tehnoloģijām un vielām tiek radītas krusteniskās saites starp hialuronskābes molekulām. Tas palēnina hialuronskābes noārdīšanos, rada apjoma efektu, un šis efekts atkarībā no ražotāja un cilvēka organisma īpatnībām saglabājas aptuveni pusgadu vai ilgāk,” skaidro Zavorins. Primāri hialuronskābes fillerus izmanto dziļāku krunku aizpildīšanai, sejas ovāla vai asimetrijas korekcijai, uzacu daļas liftingam, lūpu apjoma korekcijai, kā arī rētu, piemēram, postaknes likvidēšanai.

Tā kā šī viela ir dabiska, tā nosacīti reti izraisa nevēlamas organisma reakcijas. Otrs filleru veids ir preparāti, kas veidoti uz kalcija hidroksilapatīta bāzes. Arī šī viela organismam nav sveša. Tā ir minerālviela, kas veicina kaulaudu matricas veidošanos un stimulē jauna kolagēna rašanos.

Šo preparātu iesaka pacientiem, kuriem novērojama tūskainība un papildu šķidruma piesaiste, kas ir hialuronskābes galvenā funkcija, nav nepieciešama. Tiesa, šis filleru veids tik ātri no organisma neizvadās, tas var nedraudzēties ar citiem preparātiem, un, to izmantojot, salīdzinoši biežāk novērojama apkārtējo audu reakcija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ko izvēlēties?

Salīdzinot preparātu ražotājus, tirgus līderis Latvijā ir Juvéderm®, kura jaunākais preparāts Volite veic kā ādu piepildīšanas, tā atjaunošanas funkciju un ar vienu procedūru sola līdz pat deviņus mēnešus ilgu noturību. Farmācijas uzņēmuma Mesoestetic Pharma Group filleri Mesofiller tiek uzskatīti par īpaši drošiem, jo no tiem ar speciāli patentētu tehnoloģiju tiek attīrīti dažādi piejaukumi. Tie veidoti uz retikulētas hialuronskābes bāzes, kas ar laiku pilnībā uzsūcas ādā.

Savukārt noturības rekordiste (līdz 18 mēnešiem) ir Filorga jaunās paaudzes pildviela Art Filler. Izmantojot īpašu tehnoloģiju, tiek apvienotas trīs dažāda ķēžu garuma hialuronskābes, kas spēj veikt sasaisti savā starpā, lēnāk noārdās un papildus stimulē kā kolagēna, tā arī elastīgo šķiedru sintēzi. No ražotājiem, kuri piedāvā preparātus, kas veic gan pildošu, gan ādu atjaunojošu un mitrinošu funkciju, jāmin arī Teoxane, kuram ir augsts drošības līmenis un minimālas hiperjutīguma reakcijas, kā arī Belotero, kas paredzēts jutīgāku sejas zonu korekcijai.

Preparātus uz kalcija hidroksilapatīta bāzes, kas nav tik izplatīti kā hialuronskābes filleri, piedāvā salīdzinoši mazāk ražotāju, un šajā jomā par tirgus līderi tiek uzskatīts Radiesse. Pieejams arī preparāts Neauvia, kurš satur kā hialuronskābi, tā nelielu procentu kalcija hidroksilapatīta. Katrs ražotājs piedāvā fillerus konkrētām zonām un mērķiem, un to izvēle ir speciālista kompetence.

Uzmanīgi!

Kvalificēta speciālista izvēle ir primārais aspekts, ja izlemts par labu filleru injekcijām. Nepareizi ievadīti filleri var radīt ne tikai estētiskas, bet arī medicīniskas sekas, pat redzes zudumu.

Latvijas Estētiskās medicīnas asociācijas dati liecina, ka no visām filleru procedūrām, kas veiktas Latvijā, komplikācijas rodas aptuveni 35% gadījumu, jo diemžēl netrūkst cilvēku, kas šīs procedūras veic, nepārzinot anatomiju, īsto duršanas dziļumu, pareizās preparāta devas un to, kā cīnīties ar iespējamajām komplikācijām. Visdrošāk ir saņemt šāda veida pakalpojumus medicīnas iestādē vai klīnikā, kura uzņemas atbildību kā par savu speciālistu kvalifikāciju, tā procedūrā izmantojamo preparātu kvalitāti.   

Kā notiek

Filleru injekcijas neietekmē ikdienu, un pēc tām nav nepieciešama rehabilitācija. Pirms procedūras speciālists veic rūpīgu anamnēzi, lai preventīvi novērstu visus potenciālos riskus. Atkarībā no risināmās problēmas, preparātu ievada vai nu tieši krunkā – piepaceļot ādu šajā zonā un to vizuāli izlīdzinot, vai virs vaigu kaula un uz žokļa līnijas, ja aktuāla ir sejas ovāla korekcija. Preparātus ar mazāku blīvumu, kas uzlabo ādas stāvokli, var injicēt vienmērīgi pa visu seju. Efekts nebūs tāds kā blīvākiem filleriem, taču jūtamāks nekā biorevitalizācijai. Nepieciešamības gadījumā tiek veikta virspusēja anestēzija (krēms, gēls), taču procedūra nav pārāk sāpīga arī bez tās.

Atsevišķi ražotāji pievieno saviem preparātiem nelielu daudzumu lidokaīna, kam jāsamazina sāpju sajūta. Pēc procedūras dūrienu pēdas faktiski nav redzamas, reizēm novērojams kāds zilumiņš. Parasti pietiek ar vienu procedūru, tomēr vajadzības gadījumā nedēļas laikā var veikt nelielu piešpricēšanu. Šai injekciju metodei nav sezonālu ierobežojumu, to var pielietot jebkurā gadalaikā. Tā kā hialuronskābe sadalās pakāpeniski, tad visu laiku, kamēr preparāts atrodas ādā, tā veic savus uzdevumus, mitrinot un stimulējot šūnu atjaunošanos.

Filleru injekcijas nav nepieciešams veikt līdz 35 gadu vecuma sasniegšanai (vienīgi, ja ir vēlēšanās nedaudz palielināt lūpu apjomu). Šis injekciju veids ir domāts nobriedušai ādai, kurai nepieciešamas atbilstošas korekcijas. Arī aizrauties ar šo un citām injekciju metodēm nav ieteicams. Pirmkārt, piesaistot ūdeni, hialuronskābe var izraisīt tūsku un radīt lieku smagumu, kas nākotnē var veicināt sejas ovāla noslīdēšanu. Otrkārt, regulāras injekcijas, kas nogādā barības vielas tieši šūnām, signalizē organismam, ka kapilāri, kas dabiski veic šo funkciju, var atpūsties. Tā rezultātā var palēnināties dabiskie ādas pašatjaunošanās procesi.