
10 ēdieni, kuriem ieteicams teikt kategorisku "nē"
Portāls howstuffworks.com ir izveidojis sarakstu ar desmit pārtikas produktiem, kurus nevajadzētu lietot uzturā. Tas, vai izdarīt izvēli par labu veselībai, ir tikai un vienīgi tevis pašas izvēle.
Šķēlīte bekona ir patiess gardums, bet tajā nav nekā vērtīga. Patiesībā tā ir viena no sliktākajām pārtikas precēm, ko lietot uzturā. Vidēja izmēra trīs bekona šķēlītes satur vienu piektdaļu no pieauguša cilvēka dienas nātrija devas.
Gāzētie dzērieni
Limonāde ir kā konfektes šķidrā versija. Dažādās valstīs šīs saldās kaloriju bumbas ir radījušas veselas aptaukošanās epidēmijas. Lielākā daļa gāzēto dzērienu satur kukurūzas fruktozes sīrupu (no kā nāk daudzās kalorijas), pārtikas krāsvielas, konservantus un citas kaitīgās sastāvdaļas. Gāzēto dzērienu patēriņš palielina dažādus veselības riskus, kā arī veicina priekšlaicīgu novecošanos, bojā zobus un pasliktina ādas stāvokli.
Tas, ka šiem ,,it kā veselīgajiem,, saldinātājiem ir mazāk kaloriju nenozīmē, ka tie ir labi produkti. Katru gadu mēs patērējam savā uzturā aizvien vairāk cukura, tai skaitā - mākslīgos saldinātājus. Tos izvēlas tāpēc, ka tie satur mazāk kaloriju, bet patiesībā tā ir īsta “inde”. Pārlieka aizraušanās ar mākslīgajiem saldinātājiem var izraisīt svara pieaugumu, cukura diabētu, sirds un asinsvadu slimības.
Mikroviļņu krāsnī pagatavots popkorns
Ja popkorns ir pagatavots no kvalitatīvas kukurūzas tradicionālā veidā - tas var būt pat veselīgs našķis. Taču problēma ir nevis pašā popkornē, bet piedevās. Dažādās sviesta, bekona u.tml. garšas iegūst izmantojot ķīmiskas aromātiskās piedevas. Arī pats popkorna iepakojums satur dažādas ķīmiskas vielas, kuras notur maisu vajadzīgā kondīcijā, neļaujot izdalīties eļļai un samirkt papīram. Atsevišķiem ražotājiem pat aizliegts izmantot šos iepakojumus, jo tajos esošā ķīmija veicina elpošanas problēmas un var izraisīt kancerogēnas saslimšanas.

Dažādas mērcītes, kečupi, buljona kubiņi, kafijas piedevas un citi tik ierastie produkti ir izstrādāti tā, lai ilgi uzglabātos pat istabas temperatūrā. Tas panākts pievienojot mākslīgās krāsvielas, saldinātājus, sāli un daudzas ķīmiskās vielas. Atceries, ka nav vērts meklēt vērtīgās barības vielas produktos, kurus ražo tie, kas vēlas iegūt ātru un vieglu peļņu uz mūsu veselības rēķina.
Atsevišķas zivis
Veselīga uztura ēdienkartē ir iekļautas vairums zivju un citi jūras produkti, jo tie ir bagāti ar proteīniem, Omega 3 taukskābēm un citām vielām. Taču vairums zivju satur arī dzīvsudrabu, visvairāk – zobenzivis. To satur arī skumbrijas, haizivs un garo spuru tuncis. Augsts dzīvsudraba saturs var kaitēt smadzeņu attīstībai un nervu sistēmai- tāpēc īpaši šīs zivis neiesaka lietot uzturā grūtniecēm.
Šie uzkodu našķi nedod jums neko vērtīgu. Vidēji viens virtulis satur 350 kalorijas (bez glazūras vai pildījuma).Turklāt tās tiek gatavotas no neveselīgajiem smalkajiem baltajiem miltiem, kuriem nav nekādu vērtīgu uzturvielu. Rafinēto balto miltu izstrādājumi ir ļoti saistīti ar svara pieaugumu un citām no tā izrietošajām kaitēm. Ja grūti atteikties- izvēlies vismaz pilngraudu miltu izstrādājumus.
Margarīns
Apskati uzmanīgi savu margarīna paciņu -vai tas nesatur sliktās transtaukskābes? Tās palielina vidukļa apkārtmēru, paaugstina holesterīna līmeni un risku saslimt ar sirds slimībām. To vietā labāk izvēlēties mononepiesātinātos taukus, piemēram, olīveļļu.
Vairums piena produktu ir veselīgi. Taču uzturā nav ieteicams lietot pilnpiena produktus, jo tie satur daudz piesātināto tauku. Liels risks ir dzert pienu, kas ņemts no lopiem, kuri ir audzēti ar ĢMO radītiem hormoniem. Šādi stimulēti piena pieaugumi var nodarīt lielu kaitējumu ne tikai lopiem, bet arī cilvēkiem.
Viss, kas ir cepts
Uztura apstrādāšana ļoti augstā temperatūrā veido toksiskus ķīmiskos savienojumus. Pārāk daudz cepto kartupeļu mīlēšana noved pie aptaukošanās, dažādu vēža formu rašanos, un virkni citu slimību.