Kā cīnīties ar nelūgtajiem viesiem – vīrusiem?
Esi vesels
2014. gada 7. oktobris, 15:03

Kā cīnīties ar nelūgtajiem viesiem – vīrusiem?

Jauns.lv

Visi būsim pamanījuši, ka šonedēļ mūs beidzot apciemojis aukstais laiks. Gaisa temperatūrai strauji krītoties un apkures sezonas sākumam bieži aizkavējoties, mēs atrodamies diezgan neaizsargātā situācijā. Pa gaisu sāk klejot sezonālie vīrusi, bet mūsu ķermenis vēl nav īsti attapies no vasaras laiskuma, tāpēc imūnsistēmai vajadzīgs kāds brīdis, lai atbilstīgi reaģētu uz pārmaiņām.

Var gadīties, ka rudens otrajā cēlienā, kad saulīte silda aizvien mazāk un bieži dienām ilgi nozūd skatienam aiz mākoņu segas, uzturēt labu omu ir aizvien grūtāk. Tāpat nav retums, ka, par spīti veselīgam dzīvesveidam, dārzeņu sulām un ķiplokiem, šajā laikā mums tomēr pielīp kāds vīruss vai aktuālā gripa. Negribot atzīt sakāvi, nevarot atļauties slimošanas vaļību vai vienkārši nevēloties iekavēt darbus, mēs reizēm sakožam zobus un dragājam tālāk ierastajā ritmā, neraugoties uz slikto pašsajūtu. Tas gan parasti noved pie vēl īgnāka skata uz dzīvi, kas savukārt negatīvi ietekmē jau tā pārslogoto imūnsistēmu.

Bet kādas ir alternatīvas? Ko darīt, ja tiešām nav laika un iespējas apstāties, ieritināties segā un ar siltu tējas krūzi rokā puņķoties dieva mierā? Kā sev visefektīvāk palīdzēt slimības gadījumā?

Lai pārciestu slimību, nekļūstot par tās upuri, pirmām kārtām nepieciešams ierobežot slimības simptomu radīto diskomfortu. Turklāt tas ir būtiski ne vien pašsajūtai, bet arī organisma aizsardzībai, piemēram, paaugstinātas temperatūras gadījumā. Temperatūra gan ir organisma aizsargreakcija, jo ķermeņa uzkaršana pati par sevi palīdz cīņā ar vīrusu, kas tajā iefiltrējies. Tomēr pārmērīga uzkaršana ir bīstama pašam ķermenim, tāpēc, ja temperatūra ilgāk nekā trīs dienas pārsniedz 38,5 grādus, noteikti jāsazinās ar ārstu. Vīrusa infekciju gadījumā paaugstinātu ķermeņa temperatūru var stabilizēt ar nesteroīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem – piemēram, Ibumetin. Ibumetin palīdz uzlabot pašsajūtu, samazinot temperatūru, un novērš sāpes, kas ir bieža vīrusa infekciju blakne. Tomēr, lietojot zāles, ir ļoti būtiski nepārsniegt norādītās dienas devas un lietošanas ilgumu.

Saaukstēšanās un gripas gadījumā līdztekus sāpēm un temperatūras radītam nespēkam mūs bieži nomoka arī deguna aizlikums. Deguna aizlikums rodas, deguna gļotādai uztūkstot, kā dēļ deguns vairs nespēj normāli funkcionēt un deguna blakusdobumi nespēj iztukšoties. Tas rada ne vien papildu diskomfortu, bet var izraisīt arī iesnu komplikācijas. Taču deguna aizlikumu ērti var mazināt ar deguna aerosola palīdzību. Populāra izvēle ir Xymelin deguna aerosols, kas iedarbojas ļoti ātri un efektīvi, tostarp ļaujot normāli izgulēties naktī, kas citādi vīrusa infekciju gadījumā mēdz būt nebeidzami mokoša, nesniedzot mums tik ļoti vajadzīgo atpūtu. Tiesa, arī Xymelin, tāpat kā citas zāles, nedrīkst lietot ilgstoši (maksimāli 5 dienas), tas paredzēts akūtu, nevis hroniski iesnu ārstēšanai.

Līdztekus slimības simptomu menedžmentam ir būtiski kompensēt ar slimību saistītās organisma noslodzes sekas. Tas nozīmē, ka temperatūras gadījumā nepieciešams lietot daudz šķidruma, kā arī atrast laiku atpūtai. Ja to neizdodas slimības laikā, tad ieteicams atpūsties pēc slimības, lai organisms atkoptos no cīņas un imūnsistēma izanalizētu vīrusa gājienus un apkopotu datus par tā vājajām vietām. Vēl ieteicams sevi lieki nešaustīt, jo slimība, tāpat kā veselība, ir dabiska dzīves sastāvdaļa – vīrusi ir tieši tikpat pilntiesīgi šīs pasaules iemītnieki kā mēs. Tāpēc, lai nekļūtu par bezpalīdzīgu upuri mikroorganismu priekšā, ir labi zināt, ko darīt reizēs, kad mūsu ceļi krustojas.

Reklāmas raksts sadarbībā ar Takeda Latvia SIA /Foto: All Over Press

Tēmas