Multivitamīnu lietošana ikdienā nenodrošina garāku mūžu, atklāts jaunā pētījumā
foto: Shutterstock
Vitamīnu lietošana ikdienā.
Esi vesels
2024. gada 27. jūnijā, 17:59

Multivitamīnu lietošana ikdienā nenodrošina garāku mūžu, atklāts jaunā pētījumā

Veselības nodaļa

Jauns.lv/The Guardian

Pētījumā analizējot 400 000 pieaugušu veselīga dzīvesveida piekritēju ikdienas multivitamīnu lietošanas paradumus, noskaidrots, ka tie ilgtermiņā nesniedz nekādu labumu veselībai, atklāts jaunā, ASV veiktā pētījumā.

Multivitamīnu lietošana ikdienā nepalīdz cilvēkiem dzīvot ilgāk un faktiski var palielināt arī priekšlaicīgas nāves risku, atklāts pētījumā, kurā analizēti gandrīz 400 000 pieaugušo bez ilgstošām slimībām medicības vēstures ieraksti ASV ārstniecības iestādēs. Tādējādi pētnieki mēģināja noskaidrot, vai multivitamīniu lietotošana ikdienā samazināja viņu nāves risku nākamo divu desmitgažu laikā.

Tā vietā, lai gūtu pamatojumu multivitamīnu lietotšanai ikdienā, pētījuma dalībniekiem patiesībā paaugstinājās iespēja nomirt salīdzinājumā ar tiem, kas tos nelietotja uzturā, tāpēc ASV zinātnieki konsatatēja, ka "multivitamīnu lietošana ikdienā nepalīdz nodrošināt ilgmūžību".

Multivitamīnus vai uztura bagātinātājus reizi nedēļā vai biežāk lieto gandrīz puse pieaugušo Apvienotajā Karalistē, kas ir daļa no vietējā farmācijas tirgus blakusefektiem, kura vērtība veido pusmiljardu mārciņu gadā. Tiek lēsts, ka uztura bagātinātāju globālais tirgus katru gadu iegūst desmitiem miljardiem dolāru. ASV trešdaļa pieaugušo lieto multivitamīnus, cerot novērst slimības.

Tēmas