Sāp celis - kādas injekcijas palīdzēs? Mītus kliedē traumatologs ortopēds Ēriks Ozols
foto: Shutterstock
Runā speciālists
2024. gada 14. jūnijā, 06:31

Sāp celis - kādas injekcijas palīdzēs? Mītus kliedē traumatologs ortopēds Ēriks Ozols

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Traumatoloģijā un ortopēdijā arvien biežāk izmanto dažādas injekcijas, lai atvieglotu nepatīkamos simptomus, ko radījusi trauma, osteoartrīts vai hondropātija jeb skrimšļa bojājums. Tomēr jāatceras, ka neviena injekcija neatrisina problēmu pilnībā, jo tā neārstē iemeslu.

Konsultē Orto klīnikas traumatologs ortopēds Ēriks Ozols. 

Traumatoloģijā un ortopēdijā arvien biežāk izmanto dažādas injekcijas, lai atvieglotu nepatīkamos simptomus, ko radījusi trauma, osteoartrīts vai hondropātija jeb skrimšļa bojājums. Tās izvēlas tad, ja nepalīdz ne medikamenti, ne vingrošana, tomēr jāpatur prātā, ka neviena injekcija neatrisina problēmu pilnībā, jo neārstē iemeslu, bet mazina vai uz laiku novērš simptomus.

Kad izvēlēties injekciju?

Populārs ir mīts – ja reiz bijusi viena injekcija, tās vajadzēs atkārtot atkal. Tā īsti nav – injekciju atkārtot vajadzēs tikai tad, ja simptomi atkārtojas. Ir pamats priecāties, ja sūdzības samazinās vai pazūd pavisam uz gadu vai diviem, jo tas nozīmē, ka nav nepieciešama operācija. Savukārt, ja nepalīdz ne injekcijas, ne medikamenti, ne fizioterapija, tad, iespējams, ir pienācis laiks veikt operāciju. Ir arī tādas situācijas, kad nepieciešama neliela ķirurģiska iejaukšanās, lai izņemtu meniska vai skrimšļa gabaliņu, kas ķeras un, mehāniski beržoties, rada sāpes. Tiklīdz tas izņemts, celis vairs nesāp. Ar injekcijām to nevar izdarīt. Lai izvēlētos piemērotāko ārstēšanas metodi, svarīgi pirms injekciju izvērtēt radioloģiskos izmeklējumus. Dažkārt sākotnēji ir jāveic operācija un tad, lai uzlabotu atveseļošanās procesu, var apsvērt domu par injekciju.

Kura palīdzēs man?

Injekcijas veikšanas dienā nav īpaši jāgatavojas vai jāievēro saudzējošs režīms. Vienīgais ieteikums – neplāno aktivitātes, jo locītavā ievadīs preparātu, tāpēc jāļauj tai atpūsties.

* Kortikosteroīdu injekcijas jeb tā saucamās blokādes darbojas kā ugunsdzēšamais aparāts – tās izmanto, ja ir deformējoša osteoartrīta paasinājums vai akūts nebakteriāls iekaisums (tūska, šķidrums locītavā). 3–7 dienu laikā pēc zāļu ievadīšanas mazinās tūska un sāpes, līdz ar to uzlabojas kustības locītavā. Efekts var nebūt ilgstošs – kādam simptomi mazinās vien uz 2–3 nedēļām, bet citam tie neatgriežas pusgadu vai pat gadu.

Cik bieži? Jāpatur prātā, ka ar šīm injekcijām nedrīkst aizrauties, tās var izmantot tikai paasinājumu periodos 2–3 reizes gadā. Ja kortikosteroīdus ievada pārāk bieži, skrimšļa izturība samazinās.

* Hialuronskābes injekcijas izmanto pie deformējoša osteoartrīta vai skrimšļa virspusēja bojājuma jeb hondropātijas, kas izraisa diskomfortu, spiedošu vai īdošu sajūtu celī. Tā ir gelveida viela, kas darbojas kā mehānisks protektors, sniedz eļļojošu, virsmas slīdamību uzlabojošu efektu un dažkārt aizpilda mikroplaisiņas skrimslī. Šīm injekcijām faktiski nav blakusparādību. Dažkārt uzlabojumu var just jau pēc nedēļas, bet lielākoties četru nedēļu laikā.

Cik bieži? Ir pieejami dažādi hialuronskābes preparāti – tādi, kas jāievada vienu reizi gadā vai jālieto kursa veidā, ar nedēļas intervālu celī injicējot trīs devas. Ja ir vēlamais efekts, kursu atkārto, kad simptomi atkal parādās – pēc pusgada, gada vai diviem gadiem. Ja sūdzību nav, injekcijas atkārtot nevajag.

Trombocītiem bagātinātas plazmas injekcijas ir labs veids, kā, izmantojot cilvēka paša audus, uzlabot dzīšanas procesus organismā. Asinīs atrodas visas dzīšanai nepieciešamās vielas – ne velti reizēs, kad cilvēks guvis muskuļu vai saišu bojājumu, izveidojas asinsizplūdums; tas veicina dzīšanu. Ar plazmas injekcijām tiek imitēts šis process, traumētajai vai nodilušajai (ja runa ir par skrimsli) vietai piegādājot dzīšanai nepieciešamos elementus. Kā iegūst plazmu un trombocītus injekcijai? No vēnas paņem 20–50 ml asiņu, ko ievieto speciālā centrifūgā un apstrādā, lai atdalītu plazmu un trombocītus no sarkanajiem asinsķermenīšiem. Iegūto trombocītiem bagātināto plazmu ievada bojātajā zonā – cīpslā, muskulī vai locītavā. Populārs ir mīts, ka ar šādu injekciju var atjaunot skrimsli. Diemžēl tas nav pierādīts, toties pētījumi liecina, ka šādi var samazināt sāpes un tūsku. Atsevišķos gadījumos vēlamo efektu var gaidīt jau pēc divām nedēļām, tomēr biežāk tas notiek pēc sešām nedēļām, kas ir dabisks dzīšanas laiks.

Cik bieži? Parasti veic divas plazmas injekcijas. Sākotnēji ievada vienu un pēc 2–4 nedēļām vēro situāciju. Ja ir būtiski uzlabojumi, otru injekciju nevajag, bet ir jāturpina vingrot. Ja ir saglabājušies mazāk izteikti simptomi, ievada vēl vienu injekciju. Slimības paasinājumu brīžos injekcijas var atkārtot.

Zināšanai

Katram injekciju veidam ir specifisks pielietojums, tāpēc piemērotāko ieteiks tikai ārstējošais ārsts. Starp citu, injekcijas iespējams arī kombinēt, ir pat situācijas, kad to ieteicams darīt, jo hialuronskābe samazina berzi, savukārt plazma novērš iekaisumu un tūsku. Apvienojot var iegūt labāku rezultātu.