foto: Shutterstock
89 gadus vecs vīrietis mirst, pārdozējot D vitamīnu
Esi vesels
2024. gada 1. marts, 20:35

89 gadus vecs vīrietis mirst, pārdozējot D vitamīnu

Jauns.lv

D vitamīna lietošanas nepieciešamība iedzīvotājiem valstīs, kur gada laikā ir maz saulaino dienu, tiek uzsvērta jau daudzu gadu garumā. Tomēr ik pa laikam ārsti kādā no ES valstīm konstatē D vitamīna pārdozēšanas gadījumus, kad ir iestājušās nopietnas sekas veselībai.

89 gadus vecais Deivids Mitčeners no Lielbritānijas nomira no pārmērīgas kalcija uzkrāšanās organismā pēc pārlieku lielas D vitamīna devas lietošanas. Vīrieša D vitamīna līmenis organismā bijis augstākais, kādu Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests jebkad noteicis. 

89 gadus vecais vīrietis tika ievietots slimnīcā ar hiperkalcēmiju (augstu kalcija līmeni), taču, neraugoties uz ārstēšanu, pagājušā gada 20. maijā slimnīcā nomira.

Pēcnāves ekspertīzē tika konstatēts, ka nāves cēlonis ir sirds mazspēja, akūta hroniska nieru mazspēja, hiperkalcēmija, D vitamīna toksicitāte un sirds išēmiskā slimība.

Pirms nāves veiktās asins parauga pārbaudes atklāja, ka D vitamīna līmenis bija 380, kas ir laboratorijā reģistrējamais maksimālais līmenis. Pensionārs vismaz deviņus iepriekšējos mēnešus bija lietojis vitamīnu uztura bagātinātāju veidā.