foto: Shutterstock
Pārtikas produkts "numur viens" svara samazināšanai – dalās eksperts
Runā speciālists
2024. gada 9. februāris, 06:24

Pārtikas produkts "numur viens" svara samazināšanai – dalās eksperts

Jauns.lv

Dr. Nīls Bārnards dalās ar populāru pārtikas produktu, kas varētu palīdzēt sasniegt jūsu svara samazināšanas mērķus. „Ja cenšaties nomest svaru, iepirkumu sarakstā vajadzētu iekļaut mellenes,” uzsver Bārnards. 

Līdzīgas priekšrocības var sniegt arī avenes. Lai gan ogās ir ļoti maz kaloriju, šo ogu ietekme uz svara zudumu skaidrojama arī ar to, ka tajās ir augu pigmenti - antocianīni. Ārsts paskaidroja, ka antocianīni var ietekmēt apetīti un vielmaiņu, paverot ceļu tauku dedzināšanai.

Dr. Bārnards nav vienīgais eksperts, kas izcēlis mellenes svara samazināšanai, jo Mičiganas Universitātes Sirds un asinsvadu centra veiktajā pētījumā tika norādīts, ka ar mellenēm bagāta diēta var samazināt viscerālo tauku daudzumu.

Viscerālie tauki, kas atrodas dažu svarīgu orgānu, piemēram, aknu un zarnu, tuvumā, var paaugstināt nopietnu veselības problēmu risku, sākot no sirds un asinsvadu slimībām līdz diabētam.

Mellenes satur arī ļoti daudz antioksidantu un tiek uzskatītas par vienu no vislabākajiem antioksidantu avotiem. To sastāvā ir dažādas bioloģiski aktīvas vielas, kas darbojas gan kā antioksidanti, gan kā iekaisumu samazinoši aģenti.

Lūk, cik dažādi bioloģiski aktīvi savienojumi ir katrā melleņogā:

  • Antocianīni (malvidīni, delfinidīni, pelargonidīni, cianidīni, peonidīni)
  • Hidroksicinamīnskābes (kafijskābe, ferulīnskābe, kumarīnskābe)
  • Hidroksibenzoskābes (gallskābe, prokatuīnskābe)
  • Flavonoli (kempferols, kvercitīns, miricetīns)
  • Citi fenoliem radniecīgi savienojumi (resveratrols, pterostilbēns)