foto: Shutterstock
Bieži piemirsts veselības aspekts, kas var ietekmēt pašsajūtu un mūža ilgumu
Esi vesels
2024. gada 1. janvāris, 06:47

Bieži piemirsts veselības aspekts, kas var ietekmēt pašsajūtu un mūža ilgumu

Jauns.lv

Mūsu dzīves ilgumu un vispārējo veselību ietekmē vairāki faktori. Daudzi no mums apzinās, ka to var ietekmēt uzturs, fizisko aktivitāšu biežums, smēķēšana un alkohola lietošana. Tomēr ir viens veselības aspekts, kas, pēc kāda ārsta domām, bieži tiek "piemirsts".

Savā YouTube kanālā ārsts Marks Hīmans iesaka pārbaudīt savu hormonu līmeni, lai dzīvotu ilgāk. Hormoni izdalās asinīs un koordinē dažādas ķermeņa funkcijas. Tie ietekmē, piemēram, mūsu augšanu un attīstību, vielmaiņu, seksuālās un reproduktīvās funkcijas un garastāvokli.

Saskaņā ar Dr. Hīmana teikto, nerūpējoties par saviem hormoniem, jūs varat izjust zemu enerģijas, motivācijas un koncentrēšanās līmeni, kā arī pazeminātu kognitīvo funkciju līmeni. Tas attiecas uz dzimumhormoniem, vairogdziedzera hormoniem un augšanas hormoniem.

Sākumā ārsts vēršas pie vīriešiem, uzsverot testosterona hormona nozīmi. „Esmu redzējis 30 gadus vecus cilvēkus ar 90 gadus veca cilvēka hormonu līmeni. Ja jums nav pietiekama testosterona līmeņa, vispārējā veselība pasliktinās, jums būs zems enerģijas līmenis, zema motivācija, zema koncentrēšanās spēja, zema kognitīvā funkcija, zems libido,” skaidro ārsts. Testosterona līmeni var pārbaudīt, veicot asins analīzi, viņš piebilst. 

"Kad redzu, piemēram, vīriešus ar lieliem vēderiem, izteiktu ķermeņa apmatojumu un maigu ādu, secinu, ka viņiem ir augsts estrogēna līmenis un zems testosterona līmenis,” stāsta ārsts. 

Lai uzlabotu testosterona līmeni, ir vairākas dzīvesveida izmaiņas, ko varat veikt. Uzturā tas ietver cukura un cietes samazināšanu un vairāk veselīgu tauku lietošanu. Arī no alkohola lietošanas vajadzētu atturēties. 

Runājot par hormonu veselību sievietēm, Hīmans piebilst: "Sievietēm daudzu iemeslu dēļ ir daudz lielāks hormonālais haoss nekā vīriešiem. Viņu hormoni visu laiku mainās līdz ar menstruālo ciklu, menopauzi, pubertāti. Viņas ir daudz jutīgākas pret vides toksīniem un to ietekmi uz hormonālo darbību. Viņas daudz vairāk ietekmē stress. Pārāk liels estrogēna - dzimumhormona un reproduktīvā hormona - daudzums ir problēma sievietēm,” piebilst ārsts. 

Tēmas