Būtu pārsteigums, ja šogad nebūtu uzliesmojuma! Kas jāzina par baktēriju, kas vainojama nesenajā pneimonijas uzliesmojumā 
foto: Shutterstock
Esi vesels
2023. gada 5. decembrī, 10:05

Būtu pārsteigums, ja šogad nebūtu uzliesmojuma! Kas jāzina par baktēriju, kas vainojama nesenajā pneimonijas uzliesmojumā 

Jauns.lv

Ķīna, Dānija, Francija un Nīderlande nesen ziņoja par bērnu pneimonijas gadījumu skaita pieaugumu, kas saistīti ar baktēriju Mycoplasma pneumoniae. Šī baktērija mēdz izraisīt pneimonijas uzliesmojumus ik pēc viena līdz trim gadiem. Eksperti saka, ka būtu pārsteigti, ja šogad nebūtu vērojams tās pieaugums.

"Mēs sagaidām, ka dažas sezonas būs sliktākas nekā citas attiecībā uz mikoplazmas infekcijām, un, protams, šķiet, ka ASV un Eiropā šis gads varētu būt sliktāks nekā citi gadi," uzsvēra Dr. Badijs Krīčs, bērnu infekcijas slimību speciālists no Vanderbilta universitātes.

Pagājušajā nedēļā Eiropas eksperti, kas veic mikoplazmas uzraudzību 45 vietās 24 valstīs, ziņoja, ka saslimstība, kas pandēmijas laikā bija samazinājusies līdz mazāk nekā 1 %, gada sākumā atkal sāka pieaugt. Saskaņā ar ziņojumu, kas publicēts žurnālā „The Lancet Microbe”, līdz šai vasarai un rudenim vidējais pieaugums bija vairāk nekā četrkārtīgs, un Āzijā tas bija vēl lielāks.

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra datiem slimību gadījumu skaita pieaugumam Ķīnā var būt nozīme rezistencē pret antibiotiku veidu, ko izmanto šīs infekcijas ārstēšanai.

"Ik pēc dažiem gadiem var novērot periodiskas epidēmijas, jo īpaši 5 līdz 12 gadus veciem bērniem, tātad skolas vecuma bērniem," teica Dr. Pīters Hotezs, kurš ir viens no Teksasas Bērnu slimnīcas Vakcīnu izstrādes centra direktoriem.

Mikoplazma vecākiem var nebūt pazīstama, taču tā nav noslēpums ārstiem, kuri zina, ka tā ir biežs vieglas jeb "staigājošas" pneimonijas cēlonis. Tā izraisa klepu, kas var saglabāties nedēļām ilgi, parasti ar drudzi un galvassāpēm, un bieži vien arī plankumainus izsitumus uz liemeņa, muguras vai rokām.

Kas būtu jāzina vecākiem?

Pirmās līnijas antibiotikas, ar kurām ārstē lielāko daļu pneimonijas veidu, neiedarbojas pret mikoplazmas infekcijām. Šīm slimībām ārstiem jāizraksta cita veida antibiotikas.

"Atziņa vecākiem ir tāda, ka, uzsākot antibiotiku lietošanu pneimonijas gadījumā, parasti pirmajās pāris dienās ir jābūt reakcijai uz terapiju. Un, ja tādas nav, tad tas ir iemesls, lai vēlreiz vērstos pie sava pediatra," sacīja Krīčs.