Nepieciešamas brilles: kādēļ pasliktinās redze?
Foto: METROPOLEOPTIKA.LV
Esi vesels
2023. gada 10. novembris, 17:30

Nepieciešamas brilles: kādēļ pasliktinās redze?

Reklāmas projekts

Kā liecina statistikas dati, aptuveni 75 % pieaugušajiem visā pasaulē ir diagnosticētas kādas redzes nepilnības; 64 % no tiem valkā optiskās brilles, savukārt 11 % dod priekšroku kontaktlēcām. Tomēr, kādēļ vispār rodas redzes problēmas un kāpēc vienam ir nepieciešams redzes korekcijas palīglīdzeklis, kamēr citam ir “ērgļa redze”?

Redzes pasliktināšanās: gan pārmantota, gan dzīves laikā iegūta

Redzes problēmas var būt iedzimtas, piemēram, bērnam pārmantojot tās no saviem vecākiem vai vecvecākiem. Ja vienam no vecākiem ir nepieciešams kāds no redzes korekcijas palīglīdzekļiem, tad pastāv 50 % varbūtība, ka tāds būs vajadzīgs arī atvasei, tomēr 100 % to nevar apgalvot. Redze var pasliktināties arī dzīves laikā, piemēram, ja netiek ievērots balanss starp darbu un atpūtu. 

Izplatītākās redzes problēmas: tuvredzība un tālredzība

Tuvredzība nozīmē, ka cilvēks redz labi tuvumā, taču nepilnīgi – tālumā. Redzes koriģēšanai ir jānēsā brilles vai kontaktlēcas ar dioptrijām, kas tiek apzīmētas ar mīnusa zīmi. Atbilstošās brilles tālumam ļaus redzēt tikpat skaidri, cik tuvumā.

Visbiežāk tuvredzība attīstās dzīves laikā, savukārt tālredzība tiek ģenētiski pārmantota. Ja tālredzība nav izteikta, pavisam iespējams, ka neradīsies sūdzības. Savukārt, ja ik dienas redze tiek ilgstoši sasprindzināta, daudz laika pavadot, piemēram, pie datora vai lasot, tad var parādīties diskomforts, radot vajadzību iegādāties brilles lasīšanai vai datorbrilles. 

Tāpat jāņem vērā, ka redzes kvalitāti un acu veselību būtiskā mērā ietekmē, piemēram,  cukura diabēts, hipertensija jeb paaugstināts asinsspiediens, attīstības traucējumi u. c. faktori. 

Ieteikumi redzes veselības saglabāšanai

Foto: METROPOLEOPTIKA.LV

Par redzi ir jāsāk rūpēties jau no mazotnes, jo tā ir viena no svarīgākajām maņām. Labā ziņa – varam attālināt pirmo briļļu iegādes brīdi vai arī samazināt redzes pasliktināšanās progresu. Lūk, daži no ieteikumiem:

●    gādā par atbilstošu slodzi acīm. Seko līdzi tam, cik daudz laika pavadi, piemēram, lasot grāmatas vai strādājot pie datora. Regulāri veic acu vingrinājumus redzes saspringuma mazināšanai; 
●    ievēro darba vietas ergonomiku. Atceries, ka, darbojoties pie datora, ir jāievēro pilnīgi visi ergonomikas pamatprincipi;
●    ēd veselīgi un sabalansēti. Arī uzturam ir būtiska nozīme redzes veselības saglabāšanai, tādēļ gādā par to, lai Tava ēdienkarte būtu vitamīniem, minerālvielām un citiem vērtīgiem mikroelementiem bagāta;
●    atsakies no kaitīgajiem ieradumiem. Smēķēšana un alkohola lietošana kaitē acu veselībai; 
●    aizsargā acis pret zilo gaismu. Viedierīces izstaro zilo gaismu, kas var veicināt acu nogurumu, diskomfortu, kā arī pasliktināt naktsmieru. Zilās gaismas brilles jeb brilles ar speciālo pārklājumu bloķē šo gaismu. 

Mīts, ka briļļu valkāšana vēl vairāk pasliktina redzi, ir nepatiess. Tieši pretēji – ja ir izrakstīts atbilstošs redzes korekcijas palīglīdzeklis – brilles darbam ar datoru, lasīšanai, tālumam – ir iespējams pat apturēt redzes pasliktināšanos. Protams, pēc briļļu noņemšanas vai kontaktlēcu izņemšanas no acīm šķiet, ka redze ir pasliktinājusies, bet tas ir tikai tāpēc, ka zinām, kā tas ir – redzēt skaidri. 

Mūsdienās ir iespējams iegādāties optiskās brilles internetā – neizejot no mājām. Pasūtīt brilles internetā var arī optikas salonā METROPOLE. Izvēlies kādus no kvalitatīvo un pasaulē atzīto zīmolu briļļu ietvariem, kas paspilgtinās Tavu personību un piešķirs elegantus akcentus koptēlam. Atceries, ka brilles vienlaikus var kalpot arī kā gaumīgs aksesuārs, tādēļ to ietvari ir jāizvēlas rūpīgi. 

Brilles datoram, kā arī tuvredzības un tālredzības korekcijai ir pieejamas optikas salonā METROPOLE. Konsultējies ar salona zinošajiem speciālistiem un izvēlies sev piemērotāko redzes korekcijas palīglīdzekli!