foto: Shutterstock
Noskaidrots, ko ilgstoša sēdēšana nodara tavas sirds veselībai
Esi vesels
2023. gada 13. novembris, 06:27

Noskaidrots, ko ilgstoša sēdēšana nodara tavas sirds veselībai

Jauns.lv

Jebkura darbība - pat gulēšana vai stāvēšana, ir labāka sirds veselībai nekā sēdēšana, noskaidrots pētījumā.

Mazkustīgs dzīvesveids ir nāvējošs, tikai dažas minūtes fiziskas aktivitātes dienā var palīdzēt samazināt sirds slimību un insulta risku. Pētnieki norādīja, ka sēdēšanas laika aizstāšana ar fiziskām aktivitātēm uzlabo holesterīna līmeni, palīdz cilvēkiem saglabāt veselīgu svaru un samazina vidukļa apkārtmēru.

Eiropas Sirds žurnālā publicētajos secinājumos konstatēts, ka, ja tikai četras līdz 12 minūtes dienā (no mazkustīgas uzvedības) tiek pārceltas uz mērenu vai intensīvu fizisko aktivitāti, ieguvumi ir vērojami visos veselības rādītājos.

Jaunajā pētījumā piedalījās 15 253 cilvēki piecās valstīs, kuri 24 stundas diennaktī valkāja ierīces, kas mērīja viņu aktivitātes līmeni.

Rezultāti liecināja par hierarhiju attiecībā uz to, kas ir labvēlīgs veselībai, - veselībai vislabvēlīgākā bija vidēji intensīva vai intensīva fiziskā slodze, kam sekoja viegla fiziskā slodze, gulēšana vai stāvēšana.

Pētījums parādīja, ka holesterīna līmenis uzlabojās arī tad, ja tikai sešas minūtes sēdēšanas tika aizstātas ar fiziskām aktivitātēm. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem cukura līmenis asinīs bija zemāks arī tad, ja cilvēki vairāk laika pavadīja vingrojot, stāvot vai guļot, nevis sēžot.

"Vislabvēlīgākās izmaiņas, ko mēs novērojām, bija tās, ka sēdēšana tika aizstāta ar vidēji intensīvu vai intensīvu aktivitāti, kas varētu būt skriešana, ātra pastaiga vai kāpšana pa kāpnēm - būtībā jebkura aktivitāte, kas paaugstina sirdsdarbības frekvenci un liek elpot ātrāk, pat uz minūti vai divām,” norāda pētnieki.