Pētījumā atklātas divas neticami pozitīvas kafijas dzeršanas blaknes
Jauns pētījums liecina, ka kafijas dzeršana var palīdzēt saglabāt slaidu augumu un novērst 2. tipa diabētu, ziņo britu mediji.
Pētnieki izmantoja gēnus, kas nosaka, cik ātri cilvēks pārstrādā kofeīnu, lai novērtētu gandrīz 800 000 cilvēku iespējamo kofeīna uzņemšanas daudzumu dzīves laikā, un pēc tam pārbaudīja viņu svaru. Cilvēkiem ar visaugstāko aprēķināto kofeīna līmeni bija ievērojami zemāks ķermeņa masas indekss (ĶMI).
Viņiem vidēji bija zemāks ķermeņa tauku procentuālais daudzums, kā arī mazāka varbūtība saslimt ar 2. tipa diabētu. Jau sen tiek uzskatīts, ka kafija sadedzina taukus un padara cilvēkus slaidākus, savukārt iepriekš veiktie pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kuri dienā izdzer trīs līdz piecas tasītes kafijas, ir mazāka iespēja saslimt ar 2. tipa diabētu.
Pētījuma vecākais autors Dr. Dipenders Gils no Londonas Imperiālās koledžas sacīja: "Šie rezultāti liecina, ka kofeīns var būt saistīts ar zemāku ķermeņa masas indeksu, mazāku ķermeņa tauku saturu un mazāku iespējamību saslimt ar 2. tipa diabētu. Tas var uzlabot cilvēku vielmaiņu!”.
Pētījumā, kas publicēts žurnālā “BMJ Medicine”, tika pētīti cilvēki ar atšķirībām CYP1A2 un AHR gēnos, kas nozīmē, ka kofeīns tiek sadalīts atšķirīgā ātrumā.
Cilvēkiem, kuriem kofeīns sadalījās lēnāk, tātad viņu asinīs, visticamāk, bija augstāks tā līmenis, bija mazāks 2. tipa diabēta risks. Pētījuma dati rāda, ka aptuveni pusei no šiem cilvēkiem samazinātā 2. tipa diabēta risks bija izskaidrojams ar to, ka viņiem bija zemāks ķermeņa masas indekss.
Ja cilvēks ir tievāks, tas samazina risku saslimt ar šo slimību, kas skar vienu no 10 cilvēkiem, kuri vecāki par 40 gadiem.