foto: Shutterstock
Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs ir sācis pašārstēšanos pēc internetā atrodamās informācijas
Esi vesels
2023. gada 5. marts, 15:01

Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs ir sācis pašārstēšanos pēc internetā atrodamās informācijas

Jauns.lv / LETA

Pērn katrs trešais Latvijas iedzīvotājs jeb 36% vismaz vienu reizi uzsākuši pašārstēšanos, vadoties pēc internetā pieejamās informācijas, liecina "Manas aptiekas & Apotheka" Veselības indeksa pētījuma rezultāti.

Katrs piektais jeb 22% no aptaujātajiem respondentiem atzinuši, ka to darījuši biežāk nekā vienu reizi. Lai gan varētu likties, ka ārstu apmeklējums varētu būt zināmā mērā saistāms ar cilvēku finansiālām iespējām, tomēr pētījuma rezultāti to neapstiprina, proti, biežāk pašārstēšanos pēc internetā atrodamās informācijas uzsākuši cilvēki ar vidēji augstiem - 34% un augstiem ienākumiem - 36%, retāk - respondenti ar zemiem ienākumiem - 26%.

Aptaujā secināts, ka ar pašārstēšanos biežāk aizraujas sievietes - 36% no visām aptaujātajām sievietēm, nekā vīrieši - 25% no visiem aptaujātajiem vīriešiem. Vidējais respondents, kurš labprāt nodarbojas ar pašārstēšanos, ir sieviete vecumā 35 līdz 44 gadi ar augstāko izglītību un augstiem ienākumiem.

Veselības indeksa pētījuma rezultāti rāda, ka pērn ar pašārstēšanos visbiežāk nodarbojušies cilvēki ar augstāko izglītību - 36%, 30% cilvēku ar vidējo un vidējo speciālo izglītību, kā arī 27% - ar pamatizglītību.

Analizējot datus pēc vecuma grupām, secināts, ka visvairāk jeb 37% ar pašārstēšanos nodarbojušies respondenti vecumā no 35 līdz 44 gadiem, 32% - vecuma grupā no 45 līdz 54 gadiem, bet visretāk jeb 26% to darījuši seniori vecumā no 64 līdz 75 gadiem.

"Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss" ir daudzveidīgākais Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējuma un dzīvesveida tendenču mērījums, kas tiek veikts jau septiņus gadus. Indekss tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru "SKDS". Katru gadu tiešās intervijās tiek aptaujāts reprezentatīvs iedzīvotāju skaits, proti, 1016 cilvēki, vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Pētījuma mērķis ir veicināt sabiedrību aizdomāties par savu veselības stāvokli un mudināt vairāk pievērsties veselīgam dzīvesveidam. Pētījums veikts 2022.gada aprīlī - maijā.

Tēmas