foto: Shutterstock
Gandrīz pusotrs tūkstotis onkoloģijas pacientu šogad paliks bez atbilstošas terapijas
Dzīvības loterija
2023. gada 21. februāris, 09:52

Gandrīz pusotrs tūkstotis onkoloģijas pacientu šogad paliks bez atbilstošas terapijas

Jauns.lv

Ministru kabinets šogad jauniem medikamentiem onkoloģisko saslimšanu ārstēšanai plāno piešķirt 8 miljonus eiro, savukārt saskaņā ar valdībā apstiprināto “Onkoloģijas plānu 2022. - 2024. gadam” vajadzīgs sešas reizes lielāks finansējums jeb 51 miljons eiro.  

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No vairāk nekā 1600 jauniem pacientiem atbilstošu terapiju saņems tikai sestā daļa.  

Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) valdes priekšsēdētāja Liene Siliņa: ”Mūsu pacienti salīdzinot ar citiem Eiropas Savienības  (turpmāk ES) iedzīvotājiem ir ārkārtīgi nevienlīdzīgā situācijā. Piemēram, reto slimību jomā ik gadu tiek atklātas jaunas zāles, kas ļauj ārstēt iepriekš neārstējamas slimības, tomēr kamēr Vācijas pacientiem ir pieejami aptuveni 95% no tām, Latvijas pacientiem jaunākās zāles nav pieejamas gandrīz nemaz. ”

SIFFA direktore Vladislava Marāne: “Aiz katra skaitļa veselības nozares budžetā ir cilvēks. Ikviens no tiem, kuriem nepietiks finansējuma, būs spiests meklēt ziedotāju palīdzību vai samierināties ar sliktāku dzīves kvalitāti, nespēju strādāt vai pašu sliktāko rezultātu. Veselības nozares finansējums ir ieguldījums valsts drošībā un izaugsmē. Veseli cilvēki būs motivēti un spējīgi rūpēties par savu valsti un aktīvi piedalīties ekonomikā, tāpēc ceru, ka pēc diskusijām Saeimā veselības nozarei tomēr gaidāms budžeta pieaugums.”

Veselībai atvēlētais budžets pret IKP Latvijā ir viens no zemākajiem ES, attiecīgi arī medikamentu pieejamība ir būtiski ierobežota. No visiem jaunajiem, inovatīvajiem medikamentiem, kas jau ir pieejami citās ES valstīs, mūsu pacientiem valsts kompensē tikai 18% .

Valsts piešķirtais finansējums zāļu kompensācijai ir viens no zemākajiem ES valstu vidū un par 20% zemāks nekā Lietuvā, par 30% zemāks nekā Igaunijā.

Nepietiekamais finansējums ietekmē visus pacientus, 2021. gada laikā Latvijā zaudēti 86 273 potenciālie dzīves gadi. Galvenais nāves cēlonis, kura dēļ tiek zaudēti potenciālie 24 430 dzīves gadi ir sirds un asinsvadu saslimšanas.