foto: Valentyn Volkov / Alamy/ Vida Press
Vārīti zemesrieksti var palīdzēt bērniem ar riekstu alerģiju, atklājuši Austrālijas pētnieki
Zemesrieksti.
Runā speciālists
2023. gada 11. janvāris, 16:38

Vārīti zemesrieksti var palīdzēt bērniem ar riekstu alerģiju, atklājuši Austrālijas pētnieki

Jauns.lv

Saskaņā ar Austrālijas gadu ilgā klīniskā pētījuma rezultātiem, vārīti zemesrieksti varētu būt līdzeklis, lai palīdzētu bērniem pārvarēt alerģiju no zemesriekstiem.

Pētījumā, kurā piedalījās 70 bērni vecumā no sešiem līdz 18 gadiem ar zemesriekstu alerģiju, 80 procenti zemesriekstus varēja ēst bez alerģiskas reakcijas pēc tam, kad viņiem tika ievadītas palielinātas vārītu un grauzdētu zemesriekstu dienas devas - šī iespēja ir pazīstama kā perorālā imūnterapija.

Tomēr tie, kas veica izmēģinājumu, brīdina vecākus nebarot ar vārītiem zemesriekstiem savus bērnus, kuriem ir alerģija.

Pētījuma pirmajā daļā bērni 12 nedēļas lietoja zemesriekstu devas, kas bija vārīti 12 stundas. Nākamās 20 nedēļas dalībnieki ēda zemesriekstus, kas bija vārīti divas stundas, tam sekoja 20 nedēļas ilga grauzdētu zemesriekstu uzņemšana.

Sākotnējās devas klīniskajā pētījumā uzraudzīja praktizējoši ārsti, lai noteiktu nevēlamās blakusparādības. Bērniem sākotnēji doti 62,5 mg sasmalcinātu vārītu zemesriekstu pulvera, kas atbilst apmēram 16 vārītu zemesriekstu, un laika gaitā deva tika palielināta.

No 70 bērniem 56 jeb 80% bez problēmām varēja uzņemt devu - 12 grauzdētus zemesriekstus dienā bez alerģiskas reakcijas. 

Tiek lēsts, ka zemesriekstu alerģijas ietekmē līdz pat 3% bērnu rietumu valstīs.

Viens no pētījuma līdzautoriem, bērnu imunologs Dr. Billijs Tao no Flindersas universitātes, iepriekš ir norādījis, ka zemesriekstu vārīšana, šķiet, samazina tajos esošo olbaltumvielu alergēniskumu. "Būtībā olbaltumvielas sāk izvērsties tā, ka ķermenis vairs nereaģē uz to," sacīja Asociētais profesors Lūks Grzeskovjaks no Flindersas universitātes un Dienvidaustrālijas Veselības un medicīnas pētniecības institūta. "Tātad jūs samazināsiet alerģiskas reakcijas smagumu, saskaroties ar vārītu zemesriekstu," viņš piebilda.

Grzeskovjaks uzsvēra, ka izmēģinājuma rezultāti atspoguļo potenciālu ārstēšanu, bet ne izārstēšanu no alerģijas. 

Viņš piebilda, ka no 45 bērni, kuri tika novēroti sešus mēnešus pēc izmēģinājuma beigām, 43 joprojām regulāri lietoja zemesriekstus savā uzturā.

"Neviens no šiem bērniem nebija ziņojis, ka būtu piedzīvojis smagas alerģiskas reakcijas," stāsta profesors. 

Neraugoties uz izmēģinājuma panākumiem, kurā nebija iekļauti bērni ar ārkārtīgi smagām reakcijām anamnēzē, pētnieks uzsver, ka nekādā gadījuma nevajadzētu mājas apstākļos dot saviem alerģiskajiem  bērniem vārītus zemesriekstus. 

"Ir patiešām svarīgi, lai cilvēki neuzsāktu imūnterapiju bez atbilstoša līmeņa uzraudzības. Šobrīd tā ir daļa no eksperimentālajiem pētījumiem," viņš teica.

Klīniskajā pētījumā nebija iekļauts placebo komponents, lai salīdzinātu ar vārītu zemesriekstu efektivitāti.

Pašlaik Austrālijas zāļu regulators "Therapeutic Goods Administration" nav apstiprinājis nevienu perorālo imūnterapiju pārtikas alerģijām. Piemēram, Apvienotajā Karalistē un ASV zemesriekstu alergēnu pulveris ar nosaukumu "Palforzia" ir apstiprināts lietošanai.

Pētījums tika publicēts žurnālā "Clinical & Experimental Allergy".