foto: Shutterstock
“Vienkārša ideja, kas darbojas kā vēža iznīcinātājs!” Ko izdevies panākt zinātniekiem?
Esi vesels
2023. gada 9. janvāris, 10:56

“Vienkārša ideja, kas darbojas kā vēža iznīcinātājs!” Ko izdevies panākt zinātniekiem?

Jauns.lv

Zinātnieki ir izstrādājuši vakcīnu, kas varētu novērst un pat izārstēt smadzeņu vēzi. Šī divējādā iedarbības terapija iznīcina izveidojušos audzēju, un trenē imūnsistēmu, lai novērstu tā atkārtošanos, vēsta britu mediji. 

Eksperimentos ar pelēm, kurām bija vissmagākā smadzeņu vēža forma – glioblastoma*, rezultāti izrādījušies daudzsološi. 
“Mūsu komanda ir īstenojusi vienkāršu ideju: ņemt vēža šūnas un pārveidot tās par vēža iznīcinātājiem,” sacīja pētījuma autors Dr. Kalids Šans. 

"Izmantojot gēnu inženieriju, mēs pārveidojam vēža šūnas, lai izstrādātu terapiju, kas nogalina audzēja šūnas un stimulē imūnsistēmu, lai iznīcinātu gan primāros audzējus, gan novērstu atkārtotu vēzi."

Katru gadu Apvienotajā Karalistē tiek diagnosticēti aptuveni 2500 glioblastomas gadījumu. Tikai septiņi procenti pacientu izdzīvo. Šis atklājums vieš cerības, ka ar vakcīnas palīdzību varēs "rediģēt" smadzeņu DNS, neizņemot nekādus audus.

Žurnālā “Science Translational Medicine” aprakstītā pieeja atšķiras no citām potenciālajām vakcīnām pret vēzi. Tā vietā, lai izmantotu inaktivētus audzējus, Dr. Šans un kolēģi izmantoja dzīvas šūnas, kurām piemīt neparasta īpašība.

"Mūsu mērķis ir izmantot inovatīvu, bet izmantojamu pieeju, lai mēs varētu izstrādāt terapeitisku, vēzi nogalinošu vakcīnu, kurai galu galā būs ilgstoša ietekme medicīnā,” piebilda pētnieks. 

*Glioblastoma ir gliomu grupas audzējs, kas var attīstīties galvas vai muguras smadzenēs un ir ļoti ļaundabīgs, agresīvs, aug starp veselajām smadzeņu šūnām.

Tēmas