Zinātnieki izstrādā asinsanalīzes, lai agrīni diagnosticētu Alcheimera slimību
Attēlam ilustratīva nozīme. (Foto: Shutterstock)
Esi vesels
2022. gada 28. decembrī, 12:30

Zinātnieki izstrādā asinsanalīzes, lai agrīni diagnosticētu Alcheimera slimību

Jauns.lv

Zinātnieki izstrādājuši asins analīzi, lai diagnosticētu Alcheimera slimību, neizmantojot dārgo smadzeņu skenēšanas vai sāpīgo jostas punkciju, kad no muguras lejasdaļas tiek ņemts cerebrospinālā šķidruma paraugs, lai ļautu atklāt slimību, vēsta laikraksts "The Guardian".

Ja tests ir apstiprināts, tas varētu ļaut ātrāk diagnosticēt slimību, kas nozīmē, ka terapiju varētu uzsākt agrāk.

Alcheimera slimība ir visizplatītākā demences forma, taču diagnoze joprojām ir sarežģīta – īpaši slimības agrīnajos posmos.

Pašreizējās vadlīnijas iesaka noteikt trīs atšķirīgus marķierus: amiloīda un tau proteīnu patoloģisku uzkrāšanos, kā arī neirodeģenerāciju – lēnu un progresējošu neironu šūnu zudumu noteiktos smadzeņu reģionos. To var izdarīt, kombinējot smadzeņu attēlveidošanu un CSF analīzi. Tomēr jostas punkcija var būt sāpīga, un pēc procedūras cilvēkiem var rasties galvassāpes vai muguras sāpes, savukārt smadzeņu attēlveidošana ir dārga un prasa ilgu laiku.

Profesors Tomass Karikari no Pitsburgas Universitātes Pensilvānijas štatā, ASV, kurš bija iesaistīts pētījumā, sacīja: "Daudziem pacientiem, pat ASV, nav piekļuves magnētiskās rezonanses tomogrāfijas un pozitronu emisijas tomogrāfijas skeneriem. Pieejamība ir galvenā problēma."

Uzticamas asins analīzes izstrāde būtu svarīgs solis uz priekšu.

"Asins analīze ir lētāka, drošāka un vieglāk ievadāma, un tā var uzlabot klīnisko pārliecību par Alcheimera slimības diagnostiku un dalībnieku atlasi klīniskajam pētījumam un slimību uzraudzībai," sacīja Karikari.

Lai gan pašreizējās asins analīzes var precīzi noteikt amiloīda un tau proteīnu novirzes, smadzenēm raksturīgo nervu šūnu bojājumu marķieru noteikšana ir bijusi grūtāka.

Karikari un viņa kolēģi visā pasaulē koncentrējās uz antivielu bāzes asins analīzes izstrādi, kas noteiktu proteīna formu, ko sauc par tau, kas ir raksturīgs Alcheimera slimībai.

Viņi to pārbaudīja 600 pacientiem dažādās Alcheimera slimības stadijās un atklāja, ka proteīna līmenis labi korelē ar tau līmeni cerebrospinālajā šķidrumā un var droši atšķirt Alcheimera slimību no citām neirodeģeneratīvām slimībām.

Olbaltumvielu līmenis arī atbild par amiloīda plāksnīšu un tau samezglojuma smagumam smadzeņu audos cilvēkiem, kuri bija miruši ar Alcheimera slimību.

Pētījums tika publicēts žurnālā "Brain". Nākamais solis būs apstiprināt testu plašākam pacientu lokam, tostarp tiem, kuriem ir dažāda rase un etniskā izcelsme, un tiem, kuri cieš no dažādām atmiņas zuduma stadijām vai citiem iespējamiem demences simptomiem.

Karikari arī cer, ka smadzenēs iegūtā tau līmeņa kontrole asinīs varētu uzlabot Alcheimera ārstēšanas klīnisko pētījumu plānu.