Cilvēkus visā pasaulē sajūsmina ar Alcheimeru sirgstošā Betija
foto: Ekrānuzņēmums no TikTok video.
Betija Petita.
Esi vesels
2022. gada 13. decembrī, 10:42

Cilvēkus visā pasaulē sajūsmina ar Alcheimeru sirgstošā Betija

Jauns.lv

Betija vienmēr bijusi ballīšu karaliene, sociāli aktīva, dzīvespriecīga un gādīga māte. Tagad, pēc ārstu teiktā, viņai ir Alcheimera slimība pēdējā stadijā, tomēr Betija Petita nav zaudējusi savu dzīvesprieku un atradusi jaunu veidu, kā dalīties mīlestībā, proti, izmantojot sociālo platformu TikTok. 

Viss sākās ar video, ko viņu dēls Džošua TikTok publicēja pagājušā gada Pateicības dienā. Betija runāja ar savu atspulgu spogulī, jautājot sievietei viņas vārdu. Kad Džošua pateica, ka sievietes vārds ir Betija, viņa pasmaidīja un teica, ka viņām ir kas kopīgs. "Labi, mēs to esam nokārtojušas," Betija teica savam atspulgam, maigi uzliekot roku uz spoguļa. 

Džošua ievietoja video sociālajos tīklos, un līdz nākamās dienas pēcpusdienai skatījumu skaits sasniedza miljonus.

Ar Alcheimeru sirgstošā kundze ir piesaistījusi skatītāju uzmanību visā pasaulē, no kuriem daudzi sūta uzmundrinošas ziņas, kartītes un pat dāvanas ģimenei, kurai sekotāji izsaka pateicību par atklāto saturu, parādot šausminošu Alcheimera slimību citā gaismā. 

"Tas bija tik skaists, tīrs mirklis. Cilvēki ir saistīti. Viņiem ir kāda vecmāmiņa, vecāks, kāds, ko viņi pazina, kurš cīnās ar šo slimību. Mana mamma viņiem ļoti atgādināja šos cilvēkus, kurus viņi mīlēja vai zaudēja,” sacīja Džošua. 

"Kad sākām likt šos video sociālajos tīklos, mēs neaizdomājāmies, ka izgaismojam slimību, par kuru daudzi cilvēki, iespējams, neko daudz nezina," viņš teica.

Bettija Petita ar šo slimību dzīvo jau aptuveni deviņus gadus. Viss sākās ar atmiņas traucējumiem, biežu atkārtošanos. Taču pēc vairākiem gadiem un daudzām operācijām slimība ir progresējusi līdz tādam līmenim, ka Betijai ir nepieciešama palīdzība, lai veiktu tādas pamatlietas kā ēšana, dzeršana un mazgāšanās dušā.

Alcheimera slimība ir progresējoša centrālās nervu sistēmas deģeneratīva slimība, kuras raksturīgās iezīmes ir prāta spēju pasliktināšanās, atmiņas traucējumi un izmaiņas uzvedībā.
Šī slimība galvenokārt tiek diagnosticēta cilvēkiem, kuri ir sasnieguši 65 gadu vecumu, taču agrākais saslimšanas gadījums fiksēts 28 gadus vecam cilvēkam. Parasti gan agrīna slimības diagnostika ir pēc 40, 50 gadu sasniegšanas.