foto: Shutterstock
Iesniegta iniciatīva "Par efektīvām zālēm sirds mazspējas ārstēšanai"
Esi vesels
2022. gada 15. novembris, 11:06

Iesniegta iniciatīva "Par efektīvām zālēm sirds mazspējas ārstēšanai"

Jauns.lv

Lai palīdzētu pacientiem ar sirds mazspēju un aicinātu valsts vadītājus būt atbildīgiem un piešķirt finansējumu valsts apmaksātiem mūsdienīgiem medikamentiem, portālā Manabalss.lv iesniegta iniciatīva "Par efektīvām zālēm sirds mazspējas ārstēšanai".

Iniciatīvas autori un virzītāji ir vadībzinātņu maģistre un fitnesa trenere Laura Frančenko un sirds mazspējas pacientu pārstāvis Dzintars Zaļūksnis. 

“Ar sirds mazspēju Latvijā slimo vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku, no tiem lielākā daļa ir seniori vecumā virs 70 gadiem. Kardiologs, profesors Andrejs Ērglis ir atzinis, ka, palielinoties valsts iedzīvotāju mūža ilgumam un šo cilvēku skaitam, pieaug arī sirds mazspējas pacientu skaits. Diemžēl mirstība no sirds mazspējas Latvijā ir ļoti augsta. Arī Centrālās statistikas pārvaldes dati uzrāda, ka kopumā sirds un asinsvadu slimības pērn bija izplatītākais cilvēku priekšlaicīgas nāves cēlonis Latvijā,” par iniciatīvas nozīmīgumu stāsta pacientu pārstāvis Dzintars Zaļūksnis.

Sirds mazspēja pagaidām nav ārstējama, tomēr slimību ir iespējams ierobežot, novērst pacientu mirstību un uzlabot viņu dzīves kvalitāti. Tam ir nepieciešama ne vien savlaicīga slimības atklāšana, pacientu ieinteresētība un dzīvesveida izmaiņas, bet arī efektīvi medikamenti sirds mazspējas ārstēšanai.

Diemžēl iedarbīgu mūsdienu medikamentu pieejamība sirds mazspējas pacientiem Latvijā ir nepietiekama. Slimības ārstēšanai vajadzīgās zāles vēl netiek lietotas mūsu valstī vai ir pieejamas ar lielu līdzmaksājumu, kuru lielākā daļa pacientu nevar atļauties maksāt. Lai situāciju mainītu un uzlabotu pacientu ārstēšanu, nepieciešams lielāks valsts finansējums zāļu pieejamības palielināšanai.

“Šobrīd portālā Manabalss.lv esam iesnieguši iniciatīvu Par efektīvām zālēm sirds mazspējas ārstēšanai. Aicinām cilvēkus nebūt vienaldzīgiem un aktīvi iesaistīties iniciatīvas parakstīšanā, jo tas dos iespēju sirds mazspējas pacientiem saņemt mūsdienīgas un efektīvas zāles, kā rezultātā tiktu paaugstināta viņu dzīves kvalitāte un palielināts mūža ilgums. Tāpat savlaicīga zāļu pieejamība samazinās slimnīcu izdevumus,” piebilst Laura Frančenko.

Par iniciatīvu iespējams nobalsot šeit!