foto: Shutterstock
Daudziem ierasti higiēnas paradumi, kas var sabojāt veselību
Esi vesels
2022. gada 18. septembris, 08:32

Daudziem ierasti higiēnas paradumi, kas var sabojāt veselību

Jauns.lv

Lielākā daļa no mums parasti ir pārliecināti, ka visu vienmēr dara pareizi. Mēs izmantojam gaisa žāvētāju, lai nosusinātu rokas, mērcējam traukus izlietnē, un nevaram iztikt darba dienā bez vismaz vienas kafijas tases. Taču patiesībā - žāvētāji izplata infekcijas, slapja izlietne ir bīstamāka par tualetes poda sēdekli, un tīra krūzīte jūs neglābs no mikrobiem kafijas automātā.

Portāls “Bright Side” apkopojis vairākas ar higiēnu saistītas kļūdas, kas var dārgi maksāt:

1. Trauku mērcēšana izlietnē

Izlietne ir ideāla vide baktērijām: tajā var atrast visai plašu spektru, sākot ar salmonellu un beidzot ar stafilokoku. Lai izvairītos no kuņģa un zarnu darbības traucējumiem, izlietne jāmazgā ne tikai pēc trauku mazgāšanas, bet arī pēc tam, kad tā ir bijusi saskarē ar tādiem pārtikas produktiem kā zivis, jēla gaļa, piena produkti un dārzeņi. Ja mājās neizmanto trauku mazgājamo mašīnu, nekrāj traukus izlietnē, bet nomazgā pēc katras ēšanas reizes, tas pasargās no iespējamās inficēšanās ar patiesi nejaukām baktērijām. 

2. Roku mazgāšana pārāk karstā ūdenī

Pētnieki apgalvo, ka ūdens temperatūra neietekmē mikrobu iznīcināšanas spēju. Svarīgāks par to, cik karsts ir ūdens, ir laiks, kas veltīts roku mazgāšanai. 5 sekundēs jūs neko nenomazgātu, bet 30 sekundēs jūs varētu iznīcināt visas baktērijas uz rokām. Bieži mazgājot rokas karstā ūdenī, jūs samazināt ādas aizsargfunkcijas un var rasties kairinājums vai dermatīts.

3. Fiziskās aktivitātes ar kosmētiku uz sejas

Dažkārt mēs steidzamies no biroja uz sporta zāli un domājam, ka veltīt laiku kosmētikas noņemšanai ir bezjēdzīgi, jo pēc treniņa tik un tā dosimies dušā. Tomēr treniņa laikā mūsu ādai ir nepieciešams elpot un attīrīties. Ja lietojat grimu, tas var aizsprostot poras. Tā rezultātā var rasties nosliece uz ādas problēmām. 

4. Roku žāvētāja izmantošana

Tas, ka mēs nepieskaramies žāvētājam ar rokām, ir tikai tīrības ilūzija. Patiesībā elektriskie žāvētāji ir diezgan nehigiēniski: tie izplata baktērijas ar gaisa plūsmu, un tās var nokļūt cilvēka plaušās. Drošāks risinājums būtu izmantot papīra dvieļus. 

5. Viena virtuves dēlīša izmantošana dažādiem mērķiem

Mikrobiologs Dr. Čārlzs Gerba apgalvo, ka uz virtuves dēlīša ir 200 reižu vairāk baktēriju nekā uz tualetes poda, tāpēc uz tā nav droši griezt salātus. Pēc jēlas gaļas sagriešanas dēlītis ir inficēts ar salmonellu un kampilobaktēriju - diviem izplatītākajiem saindēšanās ar pārtiku iemesliem. Risinājums ir izmantot 2 dažādus gaļas un dārzeņu griešanas dēlīšus un izvēlēties stikla dēlīšus, nevis koka dēlīšus.

6. Kafijas automāts

Kafijas automāta rezervuārs ir piemērota vide dažādiem baktēriju veidiem. Uz biroja kafijas automāta ir vairāk mikrobu nekā uz vannas istabas durvju roktura jūsu mājās. Lai aizsargātu savu veselību, pēc iespējas biežāk mazgājiet rezervuāru, izmantojot ļoti karstu ūdeni un trauku mazgāšanas līdzekli.

7. Mobilais telefons rokas somiņā

Labāk turiet tālruni kabatā un ievietojiet to futrālī - tā tam mazāk piekļūs mikrobi. Vidēji telefons ir 10 reizes netīrāks nekā tualetes poda sēdeklis. Labāk katru dienu noslaucīt tālruni ar mitru salveti.