foto: Shutterstock
Zinātnieki nosauc dārzeni, kas spēj par 50% samazināt cukura līmeni asinīs
Esi vesels
2022. gada 1. septembris, 12:13

Zinātnieki nosauc dārzeni, kas spēj par 50% samazināt cukura līmeni asinīs

Jauns.lv

Zinātnieki ir atklājuši, ka ikvienam pieejams dārzenis spēj ievērojami pazemināt cukura un holesterīna līmeni asinīs, to potenciāli varētu izmantot diabēta slimnieku ārstēšanā, vēsta britu mediji.

Cilvēkiem ar 2. tipa diabētu aizkuņģa dziedzeris nespēj saražot pietiekami daudz insulīna, lai regulētu cukura līmeni asinīs, un tas nozīmē, ka cukura līmenis asinīs var sasniegt bīstami augstu atzīmi. 

Sandjego notikušajā Endokrīnās biedrības 97. gadskārtējā sanāksmē tika atklāts, ka sīpolu ekstrakts var "ievērojami pazemināt" augstu cukura līmeni asinīs un kopējo holesterīna līmeni, ja to lieto kopā ar pretdiabēta medikamentu metformīnu.

Vadošais pētījuma autors Entonijs Ojjehs no Deltas štata universitātes Abrakā, Nigērijā, uzsvēra: "Sīpols ir lēts un pieejams un tiek izmantots kā uztura bagātinātājs. To var izmantot diabēta pacientu ārstēšanā."

Pētnieki šo teoriju pārbaudīja ar žurkām. Kopumā trīs žurku grupām ar medicīniski izraisītu diabētu deva dažādas sīpolu ekstrakta devas, lai noskaidrotu, vai tas pastiprina zāļu iedarbību.

Devas bija 200 mg, 400 mg un 600 mg uz kilogramu ķermeņa svara. Pētnieki deva zāles un sīpolus arī trim grupām žurku bez diabēta ar normālu cukura līmeni asinīs. Pētījumā tika konstatēts, ka žurkām ar cukura diabētu, kurām deva 400 mg un 600 mg uz kilogramu ķermeņa svara, cukura līmenis asinīs ievērojami samazinājās - attiecīgi par 50 % un 35 %, salīdzinot ar sākotnējo līmeni. Sīpolu ekstrakts samazināja arī kopējo holesterīna līmeni.

Zinātniekiem gan vēl nav skaidrojuma, kā sīpols spēja samazināt cukura līmeni asinīs, taču šobrīd notiek darbs pie tā, lai izprastu visus mehānismus.