foto: Shutterstock
Kāpēc vasarā pietūkst potītes?
Skan paradoksāli, bet, lai samazinātu tūsku, ir jādzer vairāk, nevis mazāk, jo tad organisms nemēģinās uzkrāt visu šķidrumu.
Esi vesels
2022. gada 15. augusts, 06:46

Kāpēc vasarā pietūkst potītes?

"100 Labi Padomi"

Karstā laikā vēnas paplašinās, tādēļ palielinās to sieniņu caurlaidība, ļaujot šķidrumam vieglāk iekļūt apkārtējos audos un uzkrāties.

Ja karstumā daudz laika pavadi nemainīgā pozā – stāvot vai sēžot –, šķidrums var uzkrāties kāju apakšdaļā, potīšu un pēdu zonā. Vēl izteiktāka šī problēma kļūst tad, ja uzturā lieto pārāk daudz sāls un dzer maz ūdens. Pārmērīgi daudz sāls organismā aizkavē šķidruma izvadīšanu, tas uzkrājas, un rodas tūska.

Skan paradoksāli, bet, lai samazinātu tūsku, ir jādzer vairāk, nevis mazāk, jo tad organisms nemēģinās uzkrāt visu šķidrumu. Palīdzēs arī neliela izkustēšanās un kāju pacelšana augstāk par sirds līmeni uz pusstundu vairākas reizes dienā – tas veicina asinsriti.

foto: Shutterstock

Vari lietot bezrecepšu medikamentus venozo sieniņu tonusa palielināšanai, savukārt uzturā vajadzētu vairāk iekļaut tumši zaļos dārzeņus un zaļumus, piemēram, spinātus, avokado, riekstus un citus pārtikas produktus, kas satur magniju.