Pārtikas produkti, kas palielina vēlmi pēc cukura
Izpratne par to, kā atsevišķi pārtikas produkti ietekmē ķermeni, ir solis ceļā uz cukura atkarības uzveikšanu. Dietoloģe Elizabete Varda portālam “EatThis” atzīst, ka cilvēks ir ieprogrammēts dot priekšroku saldumiem: “Tas ir izdzīvošanas instinkts, kas iebūvēts mūsu DNS, un ieradumi, ko esam izveidojuši gadu gaitā, to tikai pastiprina!”.
"Kad mēs patērējam jebko ar cukuru (un tas pats attiecas uz taukiem), izdalās dopamīns – neiromediators, kas palīdz kontrolēt smadzeņu gandarījuma/apbalvojuma un baudas centrus. Cilvēks pastāvīgi vēlas justies lieliski, tāpēc turpina ēst,” uzsver dietoloģe.
Lūk, seši produkti, kas tikai palielinās vēlmi pēc cukurotas pārtikas uzņemšanas:
1. Brokastu pārslas
Tās satur lielu cukura daudzumu, tāpēc, apēdot saldās brokastu pārslas ātri vien rodas enerģija, taču nav apēsts uzturvērtības ziņā bagāts ēdiens, un vēlme pēc ātrās enerģijas palielinās. Ja dienu sāksi ar vismaz 15–20 gramiem olbaltumvielu, tas palīdzēs noturēt stabilu cukura līmeni visas dienas garumā un roka nestiepsies pēc vēl vienas porcijas pārcukurotā garduma.
2. Želejkonfektes
Nav jābūt ķīmiķim, lai saprastu, ka želejas lācīši nav nekas vairāk par cukuru un pārtikas krāsvielām. Apēdot aptuveni 17 želejlācīšus, cilvēks uzņem teju 6 tējkarotes cukura. Ja gribas našķoties, izvēlies veselīgas alternatīvas, piemēram riekstus. Tas ir lielisks labo tauku avots, kas pārsvarā satur nepiesātinātās taukskābes.
3. Granolas batoniņi
Nereti veikalu plauktos tieši šī uzkoda tiek pozicionēta, kā veselīgs našķis, tomēr lielākā daļa granolu batoniņu satur lielu cukura daudzumu, kas nekavējoties dos enerģiju, taču palielinās vēlmi rokai sniegties pēc vēl kā cukurota. Viens šāds batoniņš var saturēt 45g ogļhidrātu un 21g cukura.
4. Baltmaize
Baltmaize tiek gatavota no rafinētiem kviešu miltiem un praktiski nesatur šķiedrvielas. Apēdot divas šķēles baltmaizes, strauji paaugstināsies cukura līmenis asinīs, pastiprinot kāri pēc saldumiem.
Kā tikt galā ar nemitīgo vēlmi pēc saldumiem?
- Brokastīs izvēlies produktus ar augstu olbaltumvielu saturu
- Ēd regulāri un neizlaid ēdienreizes
- Našķojies ar veselīgajiem taukiem
- Izvairies no mākslīgajiem saldinātājiem
- Saldini ēdienus ar kanēli
- Iemet mutē košļeni
- Izvēlies kvalitāti, nevis kvantitāti
- Svītro cukuru no ēdienkartes pavisam!