foto: Vida Press
Jauns pētījums atklāj, ko cilvēku veselībai ilgtermiņā nodara Covid-19 izslimošana
Esi vesels
2022. gada 23. februāris, 13:35

Jauns pētījums atklāj, ko cilvēku veselībai ilgtermiņā nodara Covid-19 izslimošana

Jauns.lv

Covid-19 pandēmijai ieejot jau trešajā gadā, zinātnieki atklājuši, ka koronavīrusam ir tālejoša ietekme uz veselību arī pēc akūtās slimības fāzes beigām, vēsta CNN.

Pētījumā, kas šomēnes publicēts žurnālā “Nature Medicine”, atklāts, ka cilvēkiem pēc Covid-19 izslimošanas ir paaugstināts sirds un asinsvadu slimību risks vēl vismaz gadu pēc atveseļošanās.

Pētījumā izmantoti dati no ASV Veterānu lietu departamenta valsts veselības aprūpes datubāzēm, lai sekotu līdzi vairāk nekā 153 000 ar Covid-19 infekciju izslimojušiem cilvēkiem līdz pat gadam pēc viņu atveseļošanās.

Cilvēkiem, kuri bija inficējušies ar Covid-19 pēdējā gada laikā, ilgtermiņā biežāk tika novērotas tādas izpausmes kā iekaisīga sirds slimība, sirds mazspēja, aritmija, sirdslēkmes, insulti un asins recekļi. Secināts, ka ar Covid-19 izslimojušajiem ir par 60% lielāka iespēja saskarties ar jebkādām sirds problēmām. 

"Viena lieta, kas ir īpaši satraucoša, ir tas, ka risks bija acīmredzams pat cilvēkiem, kuriem bija ļoti viegla slimības gaita vai kuriem nebija nepieciešama hospitalizācija," sacīja Sentluisas veselības aprūpes pētniecības un attīstības vadītājs, vadošais pētnieks Dr. Zijads Al-Alī. 

Piemēram, cilvēkiem, kuri ar Covid-19 diagnozi netika hospitalizēti, plaušu embolijas iespējamība bija divreiz lielāka nekā cilvēkiem, kuri nekad nav bijuši inficēti ar Covid-19. Savukārt tiem, kuri tika ārstēti intensīvās terapijas nodaļā, risks pieauga vairāk nekā 21 reizi. Palielinoties slimības smagumam, ilgtermiņā palielinājās arī kardiovaskulāro komplikāciju risks.

Pētījumā secināts, ka sirds un asinsvadu slimību risks pēc Covid-19 izslimošanas pieaug jebkurā vecuma grupā, neatkarīgi no dzimuma, rases vai hroniskām saslimšanām. 

Cilvēkiem ar Covid-19 infekciju anamnēzē bija vairāk nekā piecas reizes lielāka iespēja saslimt ar miokardītu, sirds muskuļa iekaisumu, gadu pēc atveseļošanās. Lai gan pētījumi liecina, ka miokardīts var būt reta reakcija uz mRNS vakcīnu, šis pētījums atklāja, ka Covid-19 infekcijas izraisītais miokardīta risks ir acīmredzams neatkarīgi no vakcinācijas statusa.

Lielākā daļa pētījumā iesaistīto cilvēku bija vīrieši. Turklāt gandrīz neviens no dalībniekiem nebija vakcinēts pirms inficēšanās ar Covid-19.