Esi vesels
2022. gada 1. februārī, 16:10
Lai noticētu, jāredz - kā pārstrādāta gaļa ietekmē sirdi
Mēs visi zinām, ka pārstrādāta gaļa nenāk par labu sirds veselībai, un nu zinātnieki, izmantojot speciālu attēlveidošanas tehnoloģiju, var patiešām ieraudzīt, cik slikts ir šāda uztura efekts.
Lietojot trīs dažādus mērījumus, ieskaitot kardiovaskulāro magnētisko rezonansi, pētnieki no Karalienes Mērijas Universitātes Londonā atklāja, ka ir tieša saistība starp sirds veselību un uzturu, kurā ir sarkanā gaļa un pārstrādāti gaļas produkti.
Kopumā pētījumā piedalījās 19 408 cilvēki, un pētnieki noskaidroja, ka sliktāka sirds veselība, tostarp asinsvadu elastība, bija tiem, kas ēda daudz sarkanās gaļas un pārstrādātu gaļas izstrādājumu. Šiem pētījuma dalībniekiem bija arī mazāki sirds ventrikuli, vājākas sirds funkcijas un stīvākas artērijas.
Vēl pētnieki atklāja, ka cilvēkiem, kas ēda treknas zivis, bija veselīga sirds; jo vairāk treknu zivju katru nedēļu tika ēsts, jo vairāk uzlabojās sirds funkcijas, un artērijas kļuva lokanākas.