foto: Shutterstock
Pētnieku uzmanību piesaistījis jauns omikrona apakšvariants BA.2; tas varētu ietekmēt pandēmijas gaitu
2022. gada 25. janvāris, 11:15

Pētnieku uzmanību piesaistījis jauns omikrona apakšvariants BA.2; tas varētu ietekmēt pandēmijas gaitu

Jauns.lv

Zinātnieki rūpīgi uzrauga nesen atklāto Covid-19 vīrusa omikrona paveida apakšvariantu, lai noteiktu, kā tā parādīšanās varētu ietekmēt turpmāko pandēmijas gaitu, ziņo “The Local”. 

Sākotnējais omikrona variants BA.1 ir kļuvis par dominējošo vīrusa celmu visā pasaulē, taču Lielbritānijas veselības aizsardzības iestādes ir identificējušas simtiem gadījumu, kad inficēšanās notikusi ar jaunu omikrona apakšvariantu, kas nodēvēts par BA.2.

Jaunais apakšvariants ir atklāts vairāk nekā 40 valstīs, tostarp Indijā, Dānijā, Norvēģijā un Zviedrijā. Pētnieki uzsver, ka joprojām pastāv neskaidrība par vīrusa genoma izmaiņu nozīmīgumu. Tas, ko var novērot pēdējo dienu gaitā, jaunais omikrona apakšvariants strauji izplatījies īpaši Indijā un Dānijā. 
"Tas, kas mūs pārsteidza, ir ātrums, ar kādu šis apakšvariants, kas lielā mērā cirkulējis Āzijā, ir nostiprinājies Dānijā," sacīja franču epidemiologs Antuāns Flahots. 

BA.2 vēl nav definēs kā jauns Covid-19 variants, kas radītu bažas, taču Flahots uzsver, ka valstīm jābūt uzmanīgām attiecībā uz jauno pavērsienu Covid-19 izplatībā. “Pētnieku galvenais jautājums šobrīd ir – vai jaunais apakšvariants kaut kā īpaši atšķiras no omikrona sākotnējās versijas BA.1 lipīguma un smaguma ziņā,” teic Flahots. 

Epidemiologs piebilst, ka nevēlas sēt paniku, bet uzsver, ka nozīmīgais šobrīd ir palikt modriem.

“Ļoti agrīni novērojumi no Indijas un Dānijas liecina, ka starp BA.1 un BA.2 variantiem nav dramatiskas atšķirības, taču joprojām ir daudz jautājumu un neskaidrību,” stāsta Londonas Imperiālās koledžas virusologs Toms Pīkoks. 

“Vairākas valstis ir tuvu omikrona BA.1 versijas virsotnei, vai pat aiz tās. Es būtu patiešām pārsteigts, ja BA.2 apakšvariants izraisītu vēl vienu saslimšanas vilni. Pat, ja tas ir nedaudz lipīgāks, tas pavisam noteikti neatšķiras no BA.1 varianta tik ļoti, kā omikrons atšķiras no delta paveida,” piebilst Pīkoks.