Ja brokastis paēd līdz noteiktam laikam, var samazināt diabēta risku
foto: unsplash.com
Diētas

Ja brokastis paēd līdz noteiktam laikam, var samazināt diabēta risku

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja brokastis paēd līdz pulksten 8.30 no rīta, samazinās risks saslimt ar otrā tipa cukura diabētu. Cukura līmenis asinīs tad, visdrīzāk, ir zemāks, un tas padara mazākus insulīna rezistences draudus, kas ir otrā tipa cukura diabēta agrīna pazīme.

Sākt pirmo ēdienreizi agri no rīta ir svarīgs faktors, kas ļauj izvairīties no diabēta, un tam ir daudz lielāka ietekme uz veselību nekā citām stratēģijām, piemēram, ierobežotiem ēšanas laikiem.

Pētnieki no Čikāgas Ziemeļrietumu universitātes analizēja datus par 10 575 cilvēkiem, kas piedalījās aptaujā, lai pētītu viņu ēšanas paradumus un veselību. Atkarībā no laika, kurā pētījuma dalībnieki ēda, pētnieki viņus sadalīja trijās grupās: vienā bija tie, kas ēda mazāk nekā desmit stundu ilgā laikposmā, otrā – tie, kas ēšanai atvēlēja 10–13 stundas, un trešajā – cilvēki, kas maltītes ieturēja ilgākā laikposmā par 13 stundām. Vērtējot laiku, kad pētījuma dalībniekiem bija pirmā maltīte, tika izveidotas apakšgrupas.

Visās trijās grupās pētījuma dalībniekiem bija vienāds glikozes līmenis tukšā dūšā, taču atšķirība parādījās tiem, kas brokastis ēda agrāk no rīta, it īpaši pirms pulksten 8.30. “Šie atklājumi liek domāt, ka laiks, kad ēd, ir spēcīgāk saistīts ar vielmaiņas rādītājiem nekā laiks, cik ilgi ēd, un šādā aspektā ir atbalstāma agra ēšana,” atzina vadošā pētniece Meriama Ali.