foto: ddp/Geisler/Christoph Hardt / Vida Press
Cerību stars zālītes pīpmaņiem visā Eiropā: itāļi balsos par marihuānas legalizāciju
Marihuānas stāds.
Dabasspēks
2021. gada 23. septembris, 15:27

Cerību stars zālītes pīpmaņiem visā Eiropā: itāļi balsos par marihuānas legalizāciju

Jauns.lv

Itāļu aktīvistiem savācot pusmiljonu parakstu, nākamajā gadā referendumā valsts varētu lemt par marihuānas dekriminalizāciju, vēsta CNN.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Petīcijā, ko izveidojusi kāda itāļu aktīvistu grupa, tika savākti 500 000 parakstu vienas nedēļas laikā.

Ja sabiedrība referendumā nobalsos par marihuānas pirkšanas, pārdošanas un audzēšanas dekriminalizēšanu, tas varētu radīt “domino” efektu visā Eiropā.

Šobrīd kaņepes patēriņš Itālijā nav likumiski sodāms un marihuānas lietošana medicīniskiem nolūkiem ir atļauta. Taču auga pirkšana, pārdošana vai masveida kultivēšana ir nelegāla, un notiesātajiem tirgotājiem var piespriest līdz pat 10 gadu ilgu cietumsodu.

“Legalizācija nenozīmē patēriņa veicināšanu, bet gan padara to drošāku un izglītotāku. Ja marihuāna būtu legāla, tas izbeigtu nevajadzīgus sodus un nodrošinātu, ka pacientiem, kuri tās lieto mokošu sāpju atvieglošanai, nekad vairs nebūs jāsaskaras ar tiesu,” raksta petīcijas “ReferendumCannabis.it” autori savā “Facebook” lapā.

Aktīvistu grupa arī uzskata, ka kaņepes legalizācija radītu tūkstošiem jaunu darba vietu un palielinātu nodokļu ieņēmumus valstij, nosakot aptuveno vērtību 7 miljardu eiro.

Aktīvisti turpinās vākt parakstus un, ja petīcija tiks apstiprināta Augstākajā tiesā, tā tālāk tiks nodota izskatīšanai Itālijas Konstitucionālajai tiesai. Ja izskatīšana būs veiksmīga, Itālijas prezidents noteiks referenduma datumu.

Itālija marihuānas jautājumā ir ieņēmusi liberālāku nostāju kā tās kaimiņš Francija, kur kaņepju jebkāda veida izmantošana ir stingri kriminalizēta.

Šī gada 8. septembrī Itālija atcēla aizliegumu par neliela daudzuma kaņepju audzēšanu personīgai lietošanai, tomēr maksimālais ieslodzījums par narkotikas tirdzniecību pieaudzis no sešiem līdz 10 gadiem.

Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra sagatavotajā 2021. gada paziņojumā par narkotikām norādīts, ka Eiropas Savienībā marihuānu katru dienu lieto apmēram 1,8% cilvēki no 15-64 gadiem.

Ziņojumā arī norādīts, ka kaņepes sastāda 74% no konfiscētajām narkotikām visā Eiropas Savienībā. Kokaīns sastāda 11% un amfetamīns – 5%.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās