foto: unsplash.com
Ārsts atklāj, kāpēc nevajadzētu no rīta uzreiz dzert kafiju
Foto ilustratīva nozīme.
Runā speciālists
2021. gada 22. septembris, 05:45

Ārsts atklāj, kāpēc nevajadzētu no rīta uzreiz dzert kafiju

Jauns.lv

Nenoliedzami, daudzi nespēj savu rīta cēlienu iedomāties bez kafijas. Tieši šis dzēriens bieži tiek baudīts vien pāris minūtes pēc pamošanās. Vai tas tiešām ir piemērotākais brīdis?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kafija uzreiz pēc pamošanās

Kortizols darbojas kā dabiskais modinātājs. Kortizola maksimālā koncentrācija tiek saražota no pulksten 8.00 līdz 9.00.

"Nedzeriet kafiju uzreiz no rīta, lai pamostos. Jūsu ķermenis dabiski pamodina jūs ar kortizolu," BBC raidījumā "Morning Live" norādīja Nacionālā veselības dienesta ķirurgs Karans Radžs.

Viņš paskaidroja, ka, dzerot kafiju šajā laikā, organisms neuzņem maksimālo kofeīna iedarbību. Radžs bilst, ka lietderīgāk kafiju ir dzert vēlāk, kad kortizola līmenis pazeminās.

Radžs izpelnījies popularitāti arī sociālajā vietnē "TikTok", kur dalās ar medicīniskiem padomiem. Tur viņš akcentē vēl divas kļūdas, kuras cilvēki bieži pieļauj no rīta.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Modinātāja atlikšana

Ne vienam vien ir tieksme pārlikt modinātāju par pāris minūtēm. Tomēr Radžs skaidro, ka šāds paradums vēl vairāk radīs miegainību. "Tas dod ziņu jūsu ķermenim, ka jūs drīkstat sākt nākamo miega ciklu, izraisot to hormonu izdalīšanos, kas atbild par miegu," viņš paskaidroja. "Tad, kad jūs izkāpjat no gultas, jūs esat miegains vēl pāris stundas."

Telefona pārbaudīšana uzreiz pēc pamošanās

Radžs norāda, ka vēl viena kļūda, ko cilvēki no rītiem dara, ir tūlītēja telefona ņemšana rokās. Viņš skaidro, ka šāda darbība izlaiž svarīgus smadzeņu viļņus, kas atbild par pamošanos. Pareizāk būtu lēnām pamosties, un tikai tad ņemt rokās telefonu.

Tēmas