foto: Shutterstock
Kāpēc ir jāmēra acu spiediens?
Paaugstināts acu spiediens ir raksturīgākā glaukomas pazīme, tāpēc ir tik svarīgi regulāri apmeklēt acu ārstu, lai varētu atklāt izmaiņas un laikus sākt ārstēšanu.
Runā speciālists
2021. gada 18. septembris, 22:24

Kāpēc ir jāmēra acu spiediens?

"100 Labi Padomi"

Katrā konsultācijā pie acu ārsta tiek mērīts acu intraokulārais (iekšējais) spiediens jeb veikta tonometrija. Kāpēc tā, atbild oftalmoloģe Laura Grava.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mūsu acis visu laiku ražo intraokulāro šķidrumu. Veidojoties jaunam šķidrumam, tikpat lielam daudzumam no acs jāizdrenējas ārā. Šis process uztur acs intraokulāro spiedienu. Taču, ja šī drenāžas sistēma nestrādā pilnvērtīgi, šķidrums uzkrājas un acī pieaug spiediens, kas spiež uz redzes nervu un to neatgriezeniski bojā. Paaugstināts acu spiediens ir raksturīgākā glaukomas pazīme, tāpēc ir tik svarīgi regulāri apmeklēt acu ārstu, lai varētu atklāt izmaiņas un laikus sākt ārstēšanu.

Kā mēra?

Visbiežāk izmanto acu spiediena mērīšanas ierīci. Turot šo aparātu rokās, acu ārsts ar vienreizlietojamo zondi veic vairākus sīkus pieskārienus pie acs ārējās virsmas jeb radzenes vispirms vienai, tad otrai acij.

Zelta standarts acu spiediena mērīšanā ir Goldmana metode, kuras laikā spiedienu mēra ar tiešo kontaktu. Acī iepilina pilienus, kas to padara nejutīgu, tad ārsts pietuvina acij ierīci, kurā spīd zila gaisma. Šīs metodes laikā uz acs tiek nedaudz uzspiests, lai noteiktu acu spiedienu. Senāk tika izmantota gaisa pūtiena tonometrija jeb Maklakova tonometrs, ko mūsdienās lieto aizvien retāk.

Ievēro! Acu spiediena mērīšanas laikā ir svarīgi mierīgi elpot un būt maksimāli atslābinātam.

Kāda ir norma?

Katram cilvēkam acu spiediens ir atšķirīgs, nav viena pareiza spiediena visiem. Normāls acu spiediens ir no 10 līdz 21 mmHg, savukārt pacientiem ar glaukomu visbiežāk spiediens ir augstāks par 21 mmHg. Taču var būt arī tā, ka glaukoma tiek konstatēta, ja spiediens ir zemāks par 21 mmHg. Vēlreiz atgādinu, ka ārsta noteiktais acu spiediens katram pacientam ir individuāls.