Vai kāre pēc asa ēdiena var ietekmēt mūža ilgumu?
Tie, kas mēdz ēdienam piešaut asumu ar šķipsnu čili piparu, pievieno gadus arī savam mūžam un samazina risku nomirt no sirds slimībām vai vēža.
Visi šie ieguvumi varētu būt, pateicoties piparu aktīvajai sastāvdaļai kapsaicīnam, kam piemīt pretiekaisuma un antioksidatīvas īpašības, kā arī pretvēža aktivitāte un glikozes kontroles spējas.
Cilvēki, kas regulāri lieto čili pulveri, samazina risku nomirt no sirds slimībām par 26 %, no vēža – par 23 % un draudus priekšlaicīgi mirt jebkura iemesla dēļ – par 25 % salīdzinājumā ar tiem, kuri šo garšvielu lieto reti vai nelieto nemaz.
Klīvlendas klīnikas pārskatā tika iekļauti 4729 pētījumi, kuros bija analizēta diēta un veselība kopumā vairāk nekā 570 000 cilvēku no ASV, Itālijas, Ķīnas un Irānas. Zinātnieki paši bija ļoti pārsteigti par iegūtajiem rezultātiem, tāpēc atzina, ka īsti nevar izskaidrot, kāpēc čili sniedz tik lielu labumu veselībai.
American Heart Association Scientific Sessions, presentation P1036, November 13, 2020