Pētnieki brīdina - kafiju nekad nevajag dzert tukšā dūšā
Vai pirmais, kas jums no rīta kārojas, ir stipra, melna kafija? Nedzeriet to, pirms neesat paēduši brokastis.
Kafijas dzeršana no rīta tukšā dūšā ietekmē insulīna jutību un glikozes toleranci. Pētnieki no Bātas Universitātes atzīst, ka glikozes līmenis asinīs var palielināties pat par 50 procentiem.
Vielmaiņas traucējumi, ko rada šādi centieni atmosties, ir daudz lielāki, salīdzinot ar tiem, kādus organismam nodara slikts miegs viens pats, un regulāra kafijas dzeršana tukšā dūšā var pat novest pie otrā tipa cukura diabēta un sirds slimībām. Tas viss – sliktas insulīna kontroles dēļ.
Tas ir izplatīts ieradums. “Mēs visi zinām, ka gandrīz puse no mums, no rīta pamostoties, pirms vēl sāk kaut ko darīt, iedzer kafiju. Un, jo vairāk neizgulējušies jūtamies, jo stiprāku kafiju dzeram,” atzina vadošais pētnieks Džeimss Betss.
Pētnieki veica glikozes tolerances testus 29 veseliem vīriešiem un sievietēm, kad viņi bija labi vai slikti izgulējušies un pēc tam no rīta iedzērusi kafiju tukša dūšā vai pēc brokastīm.