foto: Shutterstock
Vērtīgs palīgs, lai ikdienā elpotu svaigu gaisu un uzlabotu veselību
Esi vesels
2021. gada 2. jūnijs, 06:00

Vērtīgs palīgs, lai ikdienā elpotu svaigu gaisu un uzlabotu veselību

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Ikdienā bieži vien nepievēršam uzmanību tam, vai telpas, kurās atrodamies, ir pietiekami labi izvēdinātas. Bet velti, jo CO₂ gāze, kas sakrājas nevēdinātās telpās, var nopietni ietekmēt mūsu veselību. Par laimi, ir radīti palīglīdzekļi, kas ļauj gan monitorēt gaisa kvalitāti, gan arī to regulēt, atbrīvojoties no nevēlamām blaknēm.

Lai galva nav smaga

Lai mājās mēs varētu justies komfortabli, ir nepieciešams svaigs gaiss. Ikdienā mēs bieži vien to pat neapzināmies, taču mūsu labsajūta ir vistiešākajā veidā atkarīga no tā, vai telpas ir pietiekami izvēdinātas vai ne. Gadās taču, ka no rīta pamostamies ar smagu galvu un ne pārāk labu pašsajūtu, vai ne? Ļoti iespējams, vaina slēpjas apstāklī, ka pirms gulētiešanas neesam izvēdinājuši istabu un tajā sakrājies pārāk daudz CO₂ gāzes jeb oglekļa dioksīda. Ja darbadienas laikā ilgstoši uzturēsimies telpā ar paaugstinātu CO₂ līmeni, tad noteikti ievērosim, ka galva īsti labi vairs nestrādā un domāšanas asums nav tāds, kādam tam vajadzētu būt. Viss ir vienkārši – smadzenes nesaņem pietiekami daudz skābekļa un tādēļ nespēj darboties ar pilnu efektivitāti.

Smagā galva ir CO₂ ietekmes visvieglāk un ātrāk sajūtamā izpausme, taču ir arī citas, kas organismam nodara kaitējumu ilgstošā laikposmā. Proti, ilgi dzīvojot ar CO₂ piesātinātā vidē, cilvēka imūnsistēma sāk novājināties. Zinātnieki uzskata, ka pat neliela CO₂ koncentrācija dubulto organisma uzņēmību pret nelabvēlīgiem faktoriem. Īpaši to der likt aiz auss koronavīrusa pandēmijas laikā – nevēdināta telpa gan vīrusam palīdz izplatīties, gan arī novājina imūnsistēmu. Ne jau velti viens no galvenajiem paņēmieniem, ko cīņai ar pandēmiju iesaka mediķi, ir regulāra telpu vēdināšana. Taču arī bez koronavīrusa netrūkst citu riska faktoru. Piemēram, ir noskaidrots, ka oglekļa dioksīds ar laiku cilvēka organismā rada skābu vidi, kas savukārt ir labvēlīga vēzim. Lūk, vēl viens arguments par labu biežākai telpu vēdināšanai!

Mazā kļavas lapa

Taču kā mēs varam noteikt, ka pienācis laiks vēdināt? CO₂ nav smaržas, tādēļ nevaram ievilkt gaisu nāsīs un pateikt – ahā, sajūtu oglekļa dioksīdu, tātad jāatver logs! Varam vienkārši mēģināt vēdināšanu padarīt par regulāru ikdienas rituālu, atkārtojot to ik pēc dažām stundām, taču ikdienas steigā var piemirsties to izdarīt. Un tādiem gadījumiem varam ņemt talkā arī tehniskas palīgierīces, kas precīzi pateiks – ir vai nav telpā paaugstināta CO₂ koncentrācija.

Viena no šādām ierīcēm ir tepat Latvijā izstrādātais CO₂ monitors "Maple". Glītā oša koka korpusā iestrādātais sensors spēj paveikt apbrīnojami daudz telpu vides uzlabošanā. Uz tā sāniem redzamā kļavas lapas kontūra ziņo par gaisa kvalitāti: ja lapiņa ir zaļa, tad viss kārtībā, bet, ja tā maina krāsu uz dzeltenīgu vai pat sarkanu, ir pienācis laiks vēdināt telpu, jo CO₂ koncentrācija kļūst bīstami augsta. Dzeltenā krāsa nozīmē, ka CO₂ koncentrācija ir palielināta, dzeltenīgi sarkana – CO₂ līmenis ir augsts, bet sarkana – pārāk augsts. Abos pēdējos gadījumos ar steigu nepieciešams kārtīgi izvēdināt telpu.

Krāsaino signālu var viegli pamanīt jau pa gabalu un nav iespējams kaut ko sajaukt un nesaprast – tik vienkārša ir šīs ierīces zīmju valoda. Savā ziņā tā ir arī simboliska, jo kļavas lapa ir viena no retajām, kura rudenī krāsu maina tik izteikti – vispirms zaļa, tad viegli zaļgaldzeltena, tad dzeltenīga, bet pašās beigās sarkanīga. Visa krāsu gamma, kas nepieciešama, lai sniegtu īsu, taču būtisku informāciju. Plus vēl "Maple" dizains ir tik simpātisks un tajā pašā laikā neuzkrītošs, ka ierīce iederēsies jebkādā interjerā. Jo par gaisa kvalitāti ir jādomā ne tikai mājās vien – birojā, kur ikdienā atrodas daudz cilvēku, tas ir vēl būtiskāk, jo CO₂ līmenis aug straujāk. Tas pats attiecas uz veikaliem, kur arī nepieciešams nodrošināt savlaicīgu gaisa cirkulāciju – īpaši jau pandēmijas laikā. Un to vieglāk ir organizēt, izmantojot "Maple" sniegtos padomus.

Gaisam – jā, knišļiem – nē

Pateicoties gudrajam "Maple", telpu esam izvēdinājuši. Tagad viss kārtībā? Izrādās, nē, jo reizē ar svaigo gaisu istabā esam ielaiduši arī odus vai mušas – šāds scenārijs gada siltajos mēnešos ir ļoti reāls. Taču pret to ir zāles – insektu sieti, ko var iestiprināt logos vai durvīs. Turklāt ir arī pieejami modeļi, kas palīdzēs cīnīties ar alerģiju.

Nelūgtie viesi

Dzīvojot laukos vai piepilsētas ciematos, odi ik gadu kļūst par nopietnu problēmu. Vakari un naktis ir silti, tādēļ tā vien gribētos atstāt logu vaļā, taču to uzreiz izmanto insektu ordas, kas salido iekšā un neļauj gulēt. Pat kārtīgi izvēdināt māju nav iespējams, lai nesalaistu iekšā odus, mušas vai lapsenes! Var, protams, izmantot dažādas insektu atbaidīšanas ierīces un indes, taču tā ir diezgan liela ķēpa un nenāk par labu arī mūsu pašu veselībai. Tādēļ pats efektīvākais līdzeklis ir aizsargbarjera, kas gluži vienkārši neļauj kukaiņiem iekļūt telpā, – šajā gadījumā tas ir pretinsektu siets.

Vienkāršākais variants, protams, ir pašam logu aizsegt ar improvizētu marles sietu, taču, ja vajag kaut ko uzticamāku, drošāku un stabilāku, tad labāk izmantot profesionāļu palīdzību. Latvijas uzņēmums "Ripo" specializējas tieši visdažādāko sietu, slēģu un žalūziju ražošanā un uzstādīšanā. Pretinsektu sietu iespējams izgatavot gan koka, gan plastmasas logiem, un, pateicoties alumīnija profila rāmim, tas perfekti ieguļ loga ailē, neļaujot kukaiņiem iekļūt telpās. Improvizēto, paša darināto auduma sietu noteikti gadīsies nejauši noraut (vai arī to var izdarīt kaķis), bet sietam ar rāmi tas nedraud. Turklāt arī šāda sieta uzstādīšana ir ļoti vienkārša, un durvju un logu atvēršanai siets nekādi netraucē.

"Ripo" piedāvā triju veidu sietus: standarta variantu, "Transpatec" sietu ar īpaši smalku pinumu, kas sniedz par 20 procentiem labāku caurredzamību un gaismas caurlaidību, kā arī īpaši izturīgu sietu, kas ir drošs pret mājdzīvnieku skrāpējumiem. Pēdējais variants noderēs tiem, kuriem mājās ir suns vai kaķis, kas var mēģināt izlauzties cauri durvju (kaķa gadījumā arī loga) sietam.

Nekāda īpaša kopšana sietam nav nepieciešama, ja nu vienīgi profilaksei laiku pa laikam ieeļļot durvju sieta eņģes vai noslaucīt putekļus. Kad vasara beigusies, sietu vienkārši var noņemt un noglabāt garāžā vai noliktavā līdz nākamajai vasarai.

Labā ziņa ir arī tā, ka sietus var piemērot jebkādām durvīm un logiem – "Ripo" var pasūtīt visdažādākos izmērus. Pieejami sieti gan logiem, kas veras uz iekšu, gan uz āru. Iespējams uzstādīt arī rullo tipa sietu, kas darbojas kā žalūzijas – vajadzības gadījumā tās var nolaist, bet pēc tam atkal sarullēt. Savukārt durvīm var uzstādīt gan vienviru, gan divviru sietus, kā arī sabīdāmas sieta durvis.

foto: Shutterstock

Apturēt ziedputekšņus

Siets var apturēt ne tikai insektus, bet arī vēl kaut ko sīkāku – ziedputekšņus. Pasaulē ir daudz cilvēku, kuri cieš no alerģijas, ko izraisa ziedputekšņi, un vismaz mājās viņi var būt pasargāti no šīs problēmas. Taču tikai līdz brīdim, kad atver logu, lai izvēdinātu telpu, – tad reizē ar svaigo gaisu istabā var iekļūt arī ziedputekšņi un mocības sākas no gala. Izmantojot īpašo "Polltec" sietu, no ziedputekšņiem var paglābties, jo tajos izmantots pārklājums, kas pievelk ziedputekšņus un neļauj tiem izkļūt cauri. Vienlaikus šāds siets pasargā arī no insektiem, tātad var teikt, ka pilda "divi vienā" funkciju. Būtiska priekšrocība ir tā, ka "Polltec" tehnoloģija salīdzinājumā ar vienkāršākiem, taču biezākiem ziedputekšņu aizsardzības audumiem ļauj gaisa caurlaidību palielināt trīs reizes – tātad svaiga gaisa ir vairāk, taču ziedputekšņi tik un tā paliek aiz loga.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "Ripo International"