foto: Shutterstock
Kā attīrīt mājokli no formaldehīda - kancerogēnas vielas, kas var būt atrodama arī mēbelēs
Esi vesels
2021. gada 26. aprīlis, 06:24

Kā attīrīt mājokli no formaldehīda - kancerogēnas vielas, kas var būt atrodama arī mēbelēs

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Vai nojaušat, kur jūsu mājoklī var slēpties formaldehīds? Uzziniet, ko varat darīt, lai samazinātu saskari ar šo kancerogēno vielu.

Kas ir formaldehīds?

Formaldehīds ir gaistošs organiskais savienojums – viela, kas istabas temperatūrā izdala tvaikus. Tas ir sastopams dabā, kā arī tiek ražots šķidruma (formalīns) vai cietas vielas (paraformaldehīds) formā. Tālāk to lieto dažādu preču un produktu ražošanā.

Kur tas sastopams?

Mājoklī formaldehīds var būt presētos koksnes materiālos, piemēram, finierī, skaidu plāksnēs un vidēja blīvuma kokšķiedras plāksnēs (MDF). Tas nozīmē, ka tas varētu būt jūsu skapīšos, grīdā un sienas paneļos. Formaldehīds sastopams arī sadzīves ķīmijā, piemēram, līmēs, krāsās, lakās un blīvēs. Tāpat to var saturēt paklāji, audumi, kas neburzās, pesticīdi, tīrīšanas līdzekļi un kosmētika, tostarp nagu lakas, dekoratīvā kosmētika un krēmi. Formaldehīds ir arī degšanas blakusprodukts, tas izdalās gaisā, ja smēķējat, dedzināt koksni, petroleju vai dabasgāzi.

Kāpēc tas ir kaitīgs?

Kad ieelpo formaldehīda tvaikus, tie var radīt tūlītējas veselības problēmas kā acu, ādas, deguna un kakla kairinājumu. Ilgtermiņa saskari ar formaldehīdu saista ar astmu, spontāno abortu un vairākiem audzējiem. Starptautiskā Vēža pētniecības aģentūra formaldehīdu klasificējusi kā kancerogēnu.

Tieši kādam jābūt saskares līmenim ar formaldehīdu, lai tas kaitētu veselībai, nav skaidri zināms, un katram tas varētu būt individuāls.

Ko var darīt lietas labā?

No formaldehīda nav iespējams pilnībā izvairīties, tomēr ir daži veidi, kā samazināt saskari ar šo savienojumu.

Izvēlieties dabīgus, netoksiskus tīrīšanas līdzekļus, kosmētiku un higiēnas līdzekļus. Kad iegādājaties preces citos veikalos, pievērsiet uzmanību, lai tās nesaturētu vielas, kuru sastāvā ir formaldehīds, piemēram, šādas: quaternium-15, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, polyoxymethylene urea, sodium hydroxymethylglycinate, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bromopol) un glyoxal.

Izvēdiniet iegādātās mēbeles, ja tās satur formaldehīdu vai citus gaistošos organiskos savienojumus. Atstājiet tās uz pāris dienām (vai ilgāk) garāžā, dārzā vai terasē, līdz jaunās lietas vairs neizdala ķīmisku aromātu.

Izvairieties no presētas koksnes materiāliem mājoklī, piemēram, cik vien iespējams, iegādājieties mēbeles, kas nav gatavotas no vidēja blīvuma kokšķiedras plāksnēm (MDF). Ja tas tomēr ir jādara, pārbaudiet, vai materiālos ir zems vai vidējs gaistošo organisko vielu saturs.

ASV un Eiropā ir ieviestas vadlīnijas, kas nosaka formaldehīda koncentrāciju koksnes materiālos, tomēr tās negarantē, ka saskare ar formaldehīdu būs drošā līmenī.

Apsveriet gaisa attīrītāja iegādi, kam ir oglekļa filtrs.

Bieži vēdiniet mājokli, it īpaši, ja tajā tikko veikts remonts, ieliktas jaunas grīdas vai mēbeles, kā arī tad, ja esat tikko ievākušies jaunā dzīvoklī. Katru dienu vismaz uz dažām minūtēm atveriet logus.

Nepērciet ķīmiski apstrādātus audumus, kas neburzās.

Izvēlieties netoksiskas krāsas, lakas, pildvielas vai citus produktus, kuros ir iespējami mazāk gaistošo organisko savienojumu.

Nesmēķējiet iekštelpās un novērsiet citu dūmu izplatīšanos. Mājās formaldehīda avots var būt cigarešu dūmi vai malkas krāsns, vai koksnes dedzināšana kamīnā ar atklātu uguni. 

Noregulējiet radiatorus uz zemāku temperatūru. Saglabājiet mājokļa temperatūru un mitruma līmeni tik zemu, cik ļauj jūsu komforta sajūta, – tie abi var ietekmēt izdalītā formaldehīda daudzumu.

Izvērtējiet, vai jums ir vajadzīgi paklāji, ja, piemēram, mājoklī liekat jaunu grīdu. Paklāji var izdalīt formaldehīdu un citus gaistošos organiskos savienojumus. Ja patiešām vēlaties paklājus, izvēlieties dabīgus, neapstrādātus materiālus, kas veido minimālu gaistošo organisko savienojumu fonu. Pārliecinieties arī par to, ka paklājs tiek “iestiepts”, nevis pielīmēts pie grīdas, un izvēlieties pamatni, kas satur iespējami mazāk gaistošo organisko savienojumu.

Tēmas