foto: unsplash.com
Kāda glutēna nepanesībai saistība ar lietainiem laikapstākļiem?
Esi vesels
2021. gada 10. aprīlis, 08:20

Kāda glutēna nepanesībai saistība ar lietainiem laikapstākļiem?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Kāpēc daudzi no mums kļūst jutīgi pret kviešiem un glutēnu? Visvairāk tajā vaino rūpnieciskās ražošanas metodes, bet kādā jaunā pētījumā teikts, ka tam varētu būt lielāka saistība ar lietu.

Kviešos, kas auguši laikā, kad daudz lijis, ir vairāk glutēna olbaltumvielu, īpaši glutenīna, galvenā aizdomās turamā, kas izraisa glutēna nepanesību un jutīgumu.

Pētnieki no Leibnicas Augu ģenētikas institūta pārbaudīja kviešu paraugus, kas bija glabāti 120 gadus. Pētnieki atklāja, ka glutēna daudzums īpaši nebija mainījies, bet modernajos kviešos bija nedaudz mazāk olbaltumvielu, salīdzinot ar kviešiem, kas tika audzēti pirms simts gadiem. Gliadīna daudzums – tā ir viena no kviešu olbaltumvielām – bija samazinājies par 18 %, bet glutenīna saturs bija palielinājies par 25 procentiem, un īpaši daudz tā bija paraugos, kas bija paņemti no kviešiem, kas bija auguši laikā, kad lija vairāk nekā vidēji kopumā.

Tā nu pētnieki secināja, ka nokrišņi ir lielākais faktors, kas ietekmē glutenīna daudzumu.