foto: Shutterstock
Pieaugusi baktēriju noturība pret vienu no populārākajiem antibiotiku veidiem
Mājas aptieciņa
2021. gada 11. marts, 06:54

Pieaugusi baktēriju noturība pret vienu no populārākajiem antibiotiku veidiem

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Mēs tuvojamies laikam, kad antibiotikas zaudēs savu efektivitāti. Rezistence pret vienu no populārākajiem antibiotiku veidiem beidzamo divu gadu laikā ir vairāk nekā dubultojusies, un tas liek steidzami meklēt citas ārstēšanas metodes, ar ko pieveikt ierastās infekciju slimības.

Sešpadsmit no deviņpadsmit Eiropas valstīm atzīts, ka rezistence pret ciprofloksacīnu šobrīd vērtējama kā augsta vai ļoti augsta.

Ciprofloksacīns ir medikaments, ko izmanto, ārstējot cilvēkus, kas saindējušies, piemēram, ar salmonellām vai kampilobaktērijām. Salmonellas jau pierādījušas sevi kā izturīgas pret vismaz trijiem dažādiem pretmikrobu līdzekļiem, kuri agrāk bijuši efektīvi.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra ziņojumā atklāts, ka tagad salmonellas un E.Coli baktērijas, kas sastopamas putnu gaļā, kļūst rezistentas arī pret ciprofloksacīnu.

Kopumā noturība pret lielās devās lietotu ciprofloksacīnu palielinājusies no 1,7% 2016. gadā līdz 4,6% 2018. gadā.

Ziņojumā atklāts, ka tas varētu izrādīties kritiski cilvēku veselībai, ja ciprofloksacīns un pārējie fluorhinolonu grupas medikamenti zaudētu savu efektivitāti. Perspektīva varētu izrādīties vēl drūmāka, ja kombinēta noturība pret divām vai vairākām antibiotikām turpinātu pieaugt.