Gardi, bet bīstami - šie dzērieni visvairāk bojā mums zobus
Tiek uzskatīts, ka mirdzoša smaida galvenais ienaidnieks ir saldumi, tostarp arī dzērieni ar augstu cukura koncentrāciju. It kā viss ir vienkārši: izvairies no gāzētiem dzērieniem, un zobi būs skaisti un veseli līdz sirmam vecumam. Patiesībā ne tikai "saldie ūdeņi" apdraud zobu veselību, bet arī citi populāri dzērieni. Lūk, to dzērienu saraksts, kuri ir paši bīstamākie zobiem, kā arī padomi, kā saglabāt mutes dobuma veselību.
Bezalkoholiskie dabīgo sulu dzērieni
Zinātnieki apgalvo, ka bieža bezalkoholisko dzērienu lietošana, kuru pamatā ir dabīgās sulas, izjauc skābes bāzes līdzsvaru mutes dobumā un izraisa kariesu, bojā zobu emalju. Tas notiek tāpēc, ka šādiem dzērieniem ir ļoti zems pH līmenis. Tas ir rādītājs, kas atspoguļo skābes bāzes līmeni. Jo zemāks ir pH līmenis, jo skābāka ir vide.
Ja pārvēršam to ciparos - zobu emalja sāk sairt, kad pH līmenis mutē sasniedz atzīmi 5,5. Tas nozīmē, ka skābes līmenis mutes dobumā ir paaugstināts. Neitrāls skābes līmenis ir 7,0. Tieši tāds pH līmenis ir parastajam dzeramajam ūdenim. Vairākumam augļu dzērienu pH līmenis ir no 2,9 – 3,0. Zobiem ļoti kaitīgi ir ar C vitamīnu bagātie citrusaugļu dzērieni. Neskatoties uz to, ka tie ir veselīgi visam pārējam organismam, ar zobiem šie dzērieni nedraudzējas.
Enerģijas un sporta dzērieni
Iepriekš minēto iemeslu dēļ šajā sarakstā ir iekļuvuši arī enerģijas un tā sauktie sporta dzērieni (kokteiļi uz ūdens bāzes ar cukura un sāļu maisījumu piedevām). Ražotāji apgalvo, ka šādi dzērieni efektīvāk remdē slāpes fiziskās slodzes laikā un uztur organisma tonusu.
Tomēr, pēc zinātnieku domām, šo dzērienu skābes līmenis negatīvi ietekmē zobu emalju, provocējot zobu emaljas eroziju. Enerģijas dzērienos ir ļoti daudz cukura. Tāpēc tie ir tikpat bīstami zobiem, kā gāzētie dzērieni. Starp citu, pats bīstamākais dzēriens zobiem ir kokakola - tās pH līmenis ir no 2,5 – 3,0.
Vīns
Vīnam ir paaugstināts skābes līmenis, tātad tāpat kā iepriekš minētie dzērieni tas negatīvi ietekmē zobu emalju. Turklāt vīnā esošo skābju komplekts (maleīnskābe, citronskābe, pienskābe) var izprovocēt ne tikai virsējo, bet arī dziļāko zobu emaljas slāņu sairšanu. Jāņem vērā, ka vienāda iedarbība ir gan sarkanvīnam, gan baltvīnam. Stomatologi iesaka vīnu dzert maziem malciņiem un neturēt to mutē.
Kafija un kofeīnu saturošie dzērieni
Melnās kafijas pH rādītāji ir apmēram 5,0. Tas nozīmē, ka pārmērīga kafijas lietošana var izjaukt skābes bāzes līmeni mutes dobumā un izprovocēt zobu sairšanu.
Vēl viens aspekts. Zobu emaljas porainās struktūras dēļ kafija iekļūst emaljas iekšpusē un veicina dzeltenas nokrāsas veidošanos. Tiesa, zobu nokrāsošanās draud tikai tiem, kuri ir pārāk aizrāvušies ar šo dzērienu. Starp citu, tas pats attiecas arī uz melno tēju. Stomatologi iesaka kafiju un melno tēju atšķaidīt ar pienu, lai neitralizētu skābes.
Tiem, kuru dzīvesveids vai ieradumi neļauj pilnībā no savas ēdienkartes izslēgt bīstamos dzērienus, stomatologi ir sagatavojuši dažus ieteikumus, kas palīdzēs samazināt iemīļoto dzērienu negatīvo ietekmi uz zobiem.
Kā mazināt kaitīgo dzērienu bīstamo ietekmi uz zobiem
1. Pēc kafijas, melnās tējas, vīna vai citu dzērienu, kuriem ir zems pH līmenis, lietošanas ir ieteicams rūpīgi ar ūdeni izskalot muti. Uzreiz tīrīt zobus nedrīkst, jo skābes līmenis paaugstinās, un zobu emalja kļūst viegli ievainojama. Ārsti iesaka ķerties pie zobu pastas un zobu birstītes ne ātrāk kā 40 min pēc dzērienu lietošanas. Zobu tīrīšanas process nedrīkst būt īsāks par 2 minūtēm.
2. Pēc iespējas, dzerot šos zobiem bīstamos dzērienus, izmantojiet salmiņu. Šādā variantā šķidrums praktiski nenonāk saskarē ar zobiem un nebojā zobu emalju.
3. Palielināt siekalu izdalīšanos, kā rezultātā stabilizējas skābes līmenis mutes dobumā, jums palīdzēs košlājamā gumija bez cukura. Tiesa, ieteicams košļājamo gumiju košļāt ne ilgāk par 15–20 minūtēm.
4. Normalizēt skābes līmeni mutē var ar cieto šķirņu sieru palīdzību. Pāris šķēlītes siera pēc vīna glāzes gan pilnībā zobu emalju nepasargās, taču dzēriena negatīvo ietekmi samazinās gan.