foto: LETA
Kā pie savas vakcīnas tiks "pensionārs Balvos"?
Esi vesels
2021. gada 5. janvāris, 09:52

Kā pie savas vakcīnas tiks "pensionārs Balvos"?

Jauns.lv / LETA

Plašākai riska grupu vakcinācijai Latvijā gaida lietošanā vienkāršāku Covid-19 vakcīnu apstiprināšanu, - tas izrietēja no Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētājas Daces Zavadskas teiktā intervijā TV3.

Lai sāktu plašāku saslimšanas ar Covid-19 riska grupu, tostarp pensionāru, vakcinēšanu, tiekot gaidītas "tādas vakcīnas, kas pēc loģistikas un pārējām vakcīnas īpašībām ir sniedzamas ģimenes ārstiem vakcinācijai", sacīja Zavadska.

Gan premjers Krišjānis Kariņš (JV), gan atsevišķas politiskās partijas ir veltījušas pārmetošus jautājumus Veselības ministrijai par to, ka Latvijai trūkstot "skaidra un ikvienam saprotama vakcinācijas pret Covid-19 plāna".

Politiķu neizpratni raisījuši jautājumi, kāpēc vakcinēšanas pirmajās dienās Latvijā vērojams zems temps, kas, piemēram, atpaliek no kaimiņvalsts Lietuvas, un kāpēc veselības nozare plānojusi iegādāties salīdzinoši mazu skaitu "Pfizer" vakcīnu, kas pašlaik vismaz Eiropas Savienībā ir vienīgās apstiprinātās un lietojamās vakcīnas pret Covid-19.

Latvijā uzsāk vakcinēšanu pret Covid-19

28. decembrī Latvijā uzsākta mediķu vakcinēšana pret Covid-19 ar "Pfizer" un "BioNtech" ražoto vakcīnu "Comirnaty".

gallery icon
21

Zavadska domā, ka par vakcinācijas plānu viss esot skaidrs, valsts esot gatava sākt potēt vakcīnas, līdzko tās ievedīs, esot gatavi kabineti un cilvēki, kas veiks pašu vakcīnu ievadi.

Pēc Zavadskas vārdiem, tas, ko mēs nevaram paredzēt, ir Eiropas Zāļu aģentūras lēmumi par nākamo medikamentu apstiprināšanu, bet tālākais process esot tieši atkarīgs no vakcīnu apstiprināšanas, kas varot būt gan janvāra beigas, gan februāris, gan arī marts.

"Pensionārs Balvos" par savām iespējām vakcinēties tikšot uzrunāts caur ģimenes ārstiem un caur e-veselību.

Arī VM galvenais infektologs Uga Dumpis pauž, ka ir jāpalielina vakcinēšanas ātrums. 

Lielbritānijā vakcinē pirmo cilvēku - 90 gadus veco Mārgaretu

Lielbritānijā, kur uzsākta iedzīvotāju masveida imunizācija pret Covid-19, pielietojot "Pfizer"/"BioNTech" izstrādāto preparātu, vakcinēts pirmais cilvēks - 90 gadus vecā Mārgareta ...

gallery icon
9

Pēc vakcīnu kravas atvešanas, to vajadzētu pēc iespējas ātrāk izlietot, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra Dumpis, akcentējot, ka katra diena ir svarīga un ir jāsaprot, ka vakcīnu skaits ir ierobežots.

"Es domāju, ka tur ir kur strādāt - mums tiešām vakcinēšanās efektivitāte vai ātrums ir jāpalielina," sacīja speciālists, atzīstot, ka pie tā arī tiek strādāts.